A round up of the illuminating entries shortlisted in the WIN Awards 2023 lighting projects category

Each of these immersive design schemes demonstrate the transformative power of lighting on interior spaces.

by Staff writer 17 October 2023

X-Bionic by Studio Illumine

The X-Bionic Flagship Store in Beijing, renowned for its high-tech sportswear, appointed Studio Illumine as its lighting designer. Collaborating with PJ Design Group, the team conveyed the brand's philosophy of 'thinking beyond the possible' through a futuristic sci-fi design.

Inspired by sci-fi films like Blade Runner and Tron, the store's design resembles a futuristic space shuttle. Lighting fixtures are custom-designed to resemble satellite wings and clustered downlights simulating LED pixels enhance the sci-fi aesthetics. Visual hierarchy is key, hero products are strategically illuminated as the brightest focal points in-store in the midst of a material and colour-dynamic space. Neutral white temperature lighting (4000K) with a high Colour Rendering Index (>90) preserves the true colours of the products.

X-Lab, the central archive area, serves as the power station of the store. Curved LED linear lights and tube lights bring the central interactive column and the sportswear display podiums to life. Their colours are programmed to change in-sync with the background video reel. Darker pockets are created in areas without product displays, adopting a lighting contrast of 5:1 ratio, heightening the sensory experience in-store.

Studio Frantzen, London by Lighting Design International

 

Studio Frantzen offers an immersive, experience-driven restaurant at the top of London’s most iconic department store. The brief for the lighting design was to echo the luxurious setting and stellar reputation of Harrods.

The restaurant is an amphitheatre of Nordic energy – reflecting the eclectic Scandi/Asian menu – and sprawls impressively through a double-height atrium to the roof terrace.

In the atrium, the lighting emphasises the grandeur of the space, with sophisticated concealed lighting and a bespoke feature chandelier. In the bar and restaurant, lighting creates a warm, calming and intimate atmosphere.

Striking cherry wood panels in the atrium are complemented by colour-tuneable linear LED to harmonise with the timber and changing daylight, warming up for added luxurious deep dimming in the evening.

All other linear LED is high-colour rendering 2300K extra warm white, with high levels of bespoke detailing to conceal the light sources from view. Feature lighting and table lighting boasts precise optics, glare control and meticulous dimming, providing further comfort for guests while subtly highlighting the highly curated art, interior design and food.

 

Ad Gefrin Anglo-Saxon Museum and Whisky Distillery by Michael Grubb Studio

 

Ad Gefrin is a unique museum, visitor experience and whisky distillery. Michael Grubb Studio was appointed to create a lighting design to showcase the brand in multiple areas, including the distillery, barrel store, bistro, retail space, function room, museum and atrium.

Natural light played a vital role in the design, as large windows allow plenty of daylight. After dark, minimal lighting creates a warm ambience, with low levels of brightness to respect the dark skies.

Sophisticated, warm lighting highlights the architectural design in the impressive, domed atrium entrance. In the bistro, a decorative light feature was created using 270 glass globes internally illuminated by fibre optics suspended from the ceiling. Significant co-ordination and planning went into the design and optical fibre installation to overcome the challenge presented by the sloped, narrow ceiling.

In the Distillery, a working environment also toured by visitors, functional and decorative lighting were combined to create two lighting scenes for each requirement. Directional, warm spotlights illuminate the distillery copper pot stills, enhancing the raw materials and textures, as well as highlighting interior architectural features.

The function room features a vaulted ceiling with large, curved, copper-leafed pendants (pictured in the main image above). The illumination within the tasting experience was kept minimal by using narrow beam, discretely mounted spotlights and LED light sheets to highlight the colour and qualities of the whisky. This approach was also used in the great hall and museum to ensure that the artefacts are the focal point.

 

Leighton House by BDP

 

Purpose-built in 1865 for the eminent Victorian painter, Frederic, Lord Leighton, Leighton House has evolved and expanded over its 150-year history. The property is now a public museum where lighting has been effectively used to highlight artwork and architectural features.

The original lantern light now provides daylight to the staff, with the gallery beneath incorporating a simulation of natural top lighting. A track and spot system in the Perrin Wing was integrated into both the ceiling and cove for flexibility. The wall was washed with indirect light to mimic a daylight effect. Iguzzini adjustable framer spotlights were used to focus beams onto the varying sizes of the paintings and minimise spill.

In the drawing gallery an integrated track and spot system allows for flexibility and re-positioning of artworks. Low level lighting (50lx) was used throughout to protect and preserve the historic drawings. A suspended track and spot system provides flexibility in the café and allows for specific focussing alongside the direct/indirect linear luminaires, to adjust and compensate for changes in daylight and function. The same suspended track and spot system is used in reception to accent features such as high-level murals and bookcases. Wall mounted lines of light provide wall washing and lighting to murals and information text.

 

Lanzhai vegetarian restaurant by Beijing PRO Lighting Design

 

Lanzhai is a three-storey vegetarian restaurant located in the east corner of the Sanlitun Mechanical College in Beijing.

The designers have used natural lighting hidden within the space or integrated into objects to provide a comfortable and atmospheric dining experience. Sometimes lighting is used to dramatic effect to highlight decorative features and architectural details such as the curved staircase and the striking ceiling. Small, frameless, black-embedded spotlights were selected for the ceiling to create a perforated effect. In the VIP room warm lighting creates a welcoming ambiance.

In order to create a relaxing space the designers created an "intermediate state" lighting environment where carefully calibrated lighting levels ensure all objects are in contrast. They have paid special attention to brightness ratios between the architecture, landscape, and interior to enable people outside to quickly find the restaurant and accommodate different relationships within the interior space.

Outside, linear lighting is used on the high facades to show the integrity of the building while the lower part of these three facades is not illuminated, creating a seamless integration between the entire building and the landscape.

The lobby has the highest brightness in the indoorspace, with varying levels between the bathrooms, corridors and main dining area.

 

Ping An Zhen Yi Nian · Zhen Yi No. 9 Beijing Health Exhibition Hall by Beijing PRO Lighting Design Co., Ltd

 

This showcase for state-of-the-art elderly care features a lighting scheme specially adapted to those of advancing years. Aging leads to decreased ability to discern colours, reduced tolerance for bright lights, longer adaptation times to changes in luminosity and impaired object recognition in dim environments.

The lighting scheme balances different factors such as light intensity, colour temperature and colour rendering indices to help ensure comfortable and functional indoor environments for elderly residents.

Combined natural elements and dimensions within a space revealed by indirect light create a gentle, multi-layered ambiance that fosters a comfortable living environment for older people.

PAGEONE Wudaokou by Lighting Design Partnership International (China Branch)

 

PAGEONE Wudaokou Bookstore is located in the bustling Haidian District of Beijing but resembles a tranquil oasis thanks in part to its immersive lighting scheme.

The key element of this project is bookshelf lighting. The overall lighting uses a 3000K colour temperature, with even ceiling illumination and soft light output, providing readers with ample reading illumination. The interior designer has incorporated grooves in the ceiling structure to accommodate the installation of surveillance, broadcasting and lighting equipment, thereby ensuring a clean and neat overall space. This design also minimizes the number of recessed lights and replaces them with high-power linear track lights. When necessary, the track lights can be adapted to the flexible bookshelves, providing focused illumination.

The large area of glass walls in the building provide ample lighting for the window-side space during the day. Therefore a separate control circuit is set up for the window-side area to achieve energy-saving effects. The angles are adjusted towards the interior of the bookstore to prevent pedestrians outside from being dazzled.

 

 


Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team