Awards Icon
Future Projects

Retail centre with vibrant community roof garden

“This project's attention to detail and user-centred approach truly shine through, resulting in a space that promises to be both inviting and memorable,” Tiara Hughes, Judge

Project: Huaihai TOD Project

Award: Future Projects - Commercial, Silver, 2023

Location: Shanghai, China

Architect: 5+design

This striking new retail centre in Shanghai’s culturally rich Huaihai Road Preservation Zone will pay homage to the area's history. The complex site is surrounded by historic landmarks, and the scheme also includes the refurbishment and adaptive reuse of three existing 1920s buildings.

The government's project brief also included a 24-hour accessible roof garden as a community space. The designers embraced this opportunity to create an inviting and vibrant rooftop environment that would serve as a gathering place for residents and visitors alike. The design incorporates green spaces, recreational areas and seating, all accessible round-the-clock from the ground level.

Design highlights

One of the main challenges was complying with strict sun shadow regulations due to the residential neighbourhood and school. However, the design team saw it as an opportunity to develop an innovative massing strategy that complied with sun shadow regulations while creating a distinctive architectural identity. They conducted sun studies to optimize building orientation and ensure adequate sunlight for neighbouring residential buildings.

{{1832198}}

PROJECT CREDITS
  • 5+design

    LEAD ARCHITECTS: Erik Belknap, Jesse Madrid, Calvin Lim, Sun Hua, Paul Chen, Jin Meng, Chiuhui Lai, Terry Chen

5 design
United States

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team