Awards Icon
Retail & Consumer Design Interiors

Botanical shopping centre evokes the rainforest

“I like how the designer has brought nature into the building. The water feature is a spectacular addition,” Jonny Sin, Judge.

Project: The Ring

Award: Retail chain stores, department stores, supermarkets and show rooms, Silver, 2022

Location: Chongqing, China

Design practice: Lead8

Client: Hongkong Land

This ecological shopping centre features one of China's largest indoor botanic gardens as well as interactive sports and culture facilities, family and child-friendly activities and a vibrant selection of places to shop and eat. With thousands of plants covering a wide range of species, visitors feel as though they have walked into a rainforest. The multi-level garden connects with each of the centre's seven levels and features elevated walkways, public seating and hanging plant fixtures. The children’s zone features a themed playground resembling a city while the multi-sports events area features a gaming space and an iconic staircase for audience seating. The vast, high ceilinged Open Lab Cultural Forum provides a calm public space for reading, offering comfortable seating and open views.

Design highlights

The indoor botanical garden has three distinct themes – the Soul Tree, the Aerial Forest and the Riverside Hills. The garden has a 24-metre airborne waterfall and also features an innovative light show.

{{2022 - P0010 - The Ring}}

Photo credit: Lead8

PROJECT CREDITS
  • GENERAL CONTRACTOR: China Construction Third Engineering Bureau Group Co ltd
Lead8
Silver

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team