• Alex Filz

    Alex Filz

  • Alex Filz

    Alex Filz

  • Alex Filz

    Alex Filz

  • Alex Filz

    Alex Filz

  • Alex Filz

    Alex Filz

  • Alex Filz

    Alex Filz

  • Alex Filz

    Alex Filz

  • Alex Filz

    Alex Filz

of

Publicly Accessible Buildings

Italy’s Ötzi Peak 3251m

The new observation deck, by noa*, on the Schnals Valley Glacier boasts wide open views

by Georgina Johnston 25 December 2020 Performing Spaces

Right at the top of the Schnals Valley Glacier ridge, where Italy's impressive alpine landscape soars high above the reservoir below, and Austria is around the corner lies the Hotel Grawand, at the very top of this unique alpine intersection.  

At more than 3,000 m above sea level, it is one of the few hotels in Europe located at such an altitude. The breathtaking landscape view of snow covered mountain peaks suit the hikers and skiers who visit the peak to experience rugged nature with accompanying wind and weather.

A viewing platform was developed based on a light structure made of Corten steel, giving a modern touch that also blends in with the landscape. The design incorporates the preexisting summit cross, and the platform only touches the ground where there is a static necessity - creating a detached, almost floating construction which lets you become one with the mountains and breathe in the freedom.

The platform follows the natural topography with a plateau grid placed on top of slender crossbeams, which are enveloped in vertical lamellas of Corten steel. The parapet-high, vertical elements trace these gentle curves in their sequence. 

This creates the effect of an opening and closing of views that follows the movement of the viewer, an invitation to discover new perspectives time and again. This unique dynamic creates a fully immersive experience.

A geometric funnel was cut into the undulating viewing platform to direct viewers' eyes towards the place where Ötzi was found. Only a few meters from the Austrian border, the angle of the viewing funnel takes the visitor on a carefully crafted, intellectual journey to the Iceman. The viewing funnel was designed with Corten steel, and like the slats on the railing, the steel turns dark brown, grey and black as it yields to the elements and becomes one with its surroundings. The funnel end is completed with a glass railing. 

Noa
Italy

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team