1. Click image to expand

    Philip Kottlorz

  2. Click image to expand

    Philip Kottlorz

  3. Click image to expand

    Philip Kottlorz

  4. Click image to expand

    Philip Kottlorz

  5. Click image to expand

    Philip Kottlorz

  6. Click image to expand

    Philip Kottlorz

  7. Click image to expand

    Philip Kottlorz

  8. Click image to expand

    Philip Kottlorz

  9. Click image to expand

    Philip Kottlorz

  10. Click image to expand

    Philip Kottlorz

  11. Click image to expand

    Philip Kottlorz

  12. Click image to expand

    Philip Kottlorz

of

Two teams transform Roman Klis Designare’s new headquarters in Germany

Georgina Johnston
21 Feb 2020

‘The Maldives of Design’ are the new headquarters of Roman Klis Designare in Herrenberg, a provincial town in southwest Germany

Ippolito Fleitz Group cooperated with Porsche Consulting in transforming the globally operative brand design agency into a ‘New Work’ office, successfully remodelling the workplace. The transformation brought together the agency’s brand identity, insights from behavioural science and the ambition to provide a smart solution to every challenge; the new office now makes a substantial contribution to boosting the productivity of the agency’s workforce.

 A total of 2,100 green house plants were incorporated into the design, engendering a good mood, lowered stress levels, boosted creativity and enhanced performance. Moreover, they improved air quality and overall wellbeing, as well as diminishing noise levels. As a result humidity increased from 18% to 44%, but decreased the number of employee sick days by 50%.

One challenge in this project was to completely transform a building without interfering in the existing structure in any way. A fundamentally different atmosphere was achieved by changing the ceiling landscape. The existing panels were allowed to stay, but these were supplemented by coloured strips in a bid to reflect Roman Klis’s favourite word, ‘yippee’. In place of grey metal ceilings, colour gradients create a new spatial depth and a considerably improved mental balance. Blue is a calming colour, and also promotes creativity. A gradual progression into white brings additional openness and lightness to the space. Workways have been kept neutral to promote concentration. The pale pink walkways are genuine mood boosters and, incidentally, increase empathy amongst employees. Thoughtfully placed water sources and tasteful lighting help bring about an even better mood. Tropical wallpaper meets soft shapes and round tables. More space for communication has been created overall, which was an explicit wish of the employees, but also a requirement of a changing work culture in which information exchange and a sense of cohesion and belonging play an increasingly important role; the only exception is a vestibule. And the new café on the upper floor provides an atmosphere in which to refuel and hatch out fresh ideas. 

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team