1. Click image to expand

    Photo by Hua Liu and Rachel Deng

  2. Click image to expand

    Photo by Hua Liu and Rachel Deng

  3. Click image to expand

    Photo by Hua Liu and Rachel Deng

  4. Click image to expand

    Photo by Hua Liu and Rachel Deng

  5. Click image to expand

    Photo by Hua Liu and Rachel Deng

  6. Click image to expand

    Photo by Hua Liu and Rachel Deng

  7. Click image to expand

    Photo by Hua Liu and Rachel Deng

  8. Click image to expand

    Photo by Hua Liu and Rachel Deng

  9. Click image to expand

    Photo by Hua Liu and Rachel Deng

  10. Click image to expand

    Photo by Hua Liu and Rachel Deng

  11. Click image to expand

    Photo by Hua Liu and Rachel Deng

  12. Click image to expand

    Photo by Hua Liu and Rachel Deng

  13. Click image to expand

    Photo by Hua Liu and Rachel Deng

of

RigUp's new Texas office space with a touch of home

Georgina Johnston
17 Feb 2020

Matt Fajkus Architecture design the tech company's new Austin headquarters

The primary design by RigUp was to both create an inspiring workplace that efficiently functions for the office activities as well as to symbolically engender the brand externally. A more specific request was the design of a simple, modern, and warm work space for a growing team of more than 100 employees. The young, tech-savvy company was looking to minimize distractions while also offering a cozy and residential feel to a commercial work environment. The objectives were achieved through the layout, material selection, integrated biophilic design, and a collaborative approach throughout the design process. 

The new RigUp headquarters fills an entire floor of a downtown Austin skyscraper. From the elevator lobby, a large and linear core clad in white oak houses the main functions of the space including telephone booths, kitchenettes, restrooms, and seats for conversations and small gatherings. Radiating out from the core, the space opens to workstations and lounge areas, composed of custom steel-and-glass partitions and custom oak furniture on exposed concrete floors. The open space complements the wood core with site-fabricated wood desks, aligned under a layer of sound-absorbing LED boards. The desks are angled to respond to the existing building perimeter and capitalize on the view towards Lady Bird Lake. Lounge areas and small meeting rooms break up the large open floor area while creating a buffer between work and relaxation. Unlike the meeting rooms which have neutral gray carpeting to blend with the exposed concrete flooring, the use of bold patterned rugs offers the lounge areas a bit of relief for an area of repose. Moreover, each lounge has a different character, designed with individuality through furniture, light fixtures, and views.

On the other side of the central wood core, large conference rooms encased in custom steel and glass frames highlight northeast views towards downtown. Operable doors between the conference rooms create dynamic spaces for meetings. Carpeting with a deep-hued color differentiates these rooms from the other areas.  

End capping the 24,000ft² tenant space are the main kitchen and all hands meeting areas, as well as a quiet gathering space at the opposite end for highly focused working hours. The kitchen and all hands meeting areas are intended to have a residential feel with high end finishes including hexagon cut marble tile, custom painted cabinetry to coordinate with branding colors, and engineered Caesarstone in a marble-like patterning for heavy duty use.  

The overall outcome of this project is a work environment that is functional yet inviting - eliminating the notion of a sterile office setting. The design is centered around creating a calm and relaxing environment for the tech savvy while maintaining a level of creative collaboration for team spaces. Each space supports its own function and serves as an intermediate buffer to another space so that one loud and creative environment is not directly adjacent to a quiet working space. The material palette also reinforces this notion by inserting a selection of muted white oak and warm felt tones throughout. Biophilia is consistently considered, as the entire space is laced with a series of integral plant walls and low planters are further utilized to bring down the scale and enable an element of natural connection in a vibrant work space.

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team