Magu design for Aker BP's new onshore collaboration center

Georgina Johnston
11 Feb 2020

The brief requested the architecture embody an environment unlike the traditional office space in order to reduce stress on the employees and improve creativity

The centre allows all of Aker BPs assets and supporting functions to stand together in a central location allowing access to all relevant data and information at the same time. Earlier it was not possible to send data from the well straight to land but with new technology it is now possible for offshore activity to be overseen from onshore; the new onshore collaboration center (OCC) is Aker BPs newest improvement in digital solutions. 

The space is designed to oversee five oil production assets and their support teams. Each asset control team has its own room with its support team just outside. The workstations face an eight meter wide screen that displays all the information. There are also a number of quiet rooms, collaborative spaces and a presentation area where all the teams can assemble. Near the central entrance to the centre lies a cafe and lounge, the heart of the OCC. 

The organisation of the space supports the new way of working in the offshore world and contributes to a sharing digital culture. The space is organised to better support the asset teams in solving problems and completing their tasks as a whole rather than dividing tasks.

The interior concept supports Aker BPs collaborative business idea and strategy in relation to openness creating an overall experience on the premises. The interior concept draws inspiration from both offshore and onshore. The main idea stemming from the layers of sand one finds in an oil reservoir. A balanced and harmonising atmosphere creates an area and meeting place where people want to spend time. Layers upon layers of sand coloured textile create forms in the ceiling of the lounge and meeting area mirroring the strata found in a drilled core sample. Overhead lighting varies the appearance of the textile as the light filters through with differing intensities. The asset rooms appear more strict in character with focus on the large screens. They are clad in grey timber with recessed strip lighting in the timber ceiling. The ceiling is perforated to offer good acoustic reduction and together with the timber wall paneling the room is muted and comfortable, even though there can be a high level of activity and discussion via speaker systems and staff.

The ceiling in the rest of the room is light grey metal which hints towards the industry and Aker BPs history. All glass walls are tinted with a bronze hue, which gives a warm light throughout the room.

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team