1. Click image to expand

    LMN Architects

  2. Click image to expand

    LMN Architects

  3. Click image to expand

    LMN Architects

  4. Click image to expand

    LMN Architects

  5. Click image to expand

    LMN Architects

  6. Click image to expand

    LMN Architects

  7. Click image to expand

    LMN Architects

  8. Click image to expand

    LMN Architects

of

Watch out for the new Everett Washington walkway

Georgina Johnston
17 Jan 2020

LMN Architects’ 282ft long pedestrian bridge to be completed in early 2020

LMN Architects is pleased to celebrate the design and construction of the new Everett Grand Avenue Pedestrian Bridge in Everett, Washington. The bridge is a unique piece of public infrastructure that will provide a vital new link between the city of Everett to its growing waterfront district.

The project is emblematic of LMN Architects approach in crafting contemporary, pragmatic and transformative infrastructures within the public realm. The bridge will establish a new connection between the uplands Grand Avenue Park and Downtown Everett and the developing waterfront district, bringing pedestrians and utilities over a steep slope, a busy commercial railway and a state highway. The project will fulfill a decades-long goal for a convenient, non-motorized passage to the waterfront, which features a growing 66-acre mixed-use development, the Everett Farmer’s Market and the largest public marina on the west coast.

It has been thrilling to work with the City of Everett and our partners KPFF Engineers in reimagining the civic potential of this important piece of new infrastructure. This ambitious design is a result of visionary leadership that is committed to elevating the experience of the city while serving its communities and planning for its future growth.

LMN Partner S. Van Dyck.

Early plans at this location included elevators at both the downhill and uphill approaches, creating a view-blocking elevator bulkhead at the park and requiring extensive disruption to the environmentally critical hillside. By deconstructing the key elements of the project—functional, aesthetic, and environmental—and reimagining the components, the design team developed a solution that eliminated the need for an uphill elevator, preserving the view while greatly minimizing intervention into the steep, 75-foot-high hillside. The new design integrates a sequence of pathways into a sloped truss, eliminating the need for the uphill elevator and saving significant costs, all while elevating the pedestrian experience through a whimsical play of space, light, and structure.

Featuring walking pathways above, around, and within a weathered-steel truss, a ribbon of pedestrian ramps creates a playful pathway, acting as switchbacks to reduce the grade change and frame a series of dramatic views to Whidbey Island, the waterfront, and the Olympic Mountains. The ramps bring people through a varied sequence of spaces that interact with the structure, beginning above, then cantilevered outboard over the highway, and finally bringing them within the truss itself.

Increasing the accessibility of our public spaces is one of the most important investments we can make in building a sustainable infrastructure. For this project, accessibility and safety were the primary driving forces in the design, from the integrated railing system to the iconic form of the bridge itself.

S. Van Dyck.

The steel bridge span, weighing nearly 1 million pounds, hybridizes old and new in ways that are both utilitarian and whimsical. Recalling the hard-working vernacular of a railroad overpass, the weathered steel trusses of the bridge’s frame have been strategically positioned to echo the ramp volumes and sectioned over the active railway to allow for ease of installation during construction. Stormwater overflow piping—the initial impetus for the project—all but disappears beneath the pathway, reinforcing the bridge’s ability to elegantly solve simultaneous challenges. Hillside stormwater and sewer lines will also be replaced as part of the project, and the potential for a future water mains crossing is incorporated into the bridge design.

A ribbon of aluminum panels accompanies the pedestrians along the pathway, serving triple duty as safety rails, lighting reflectors, and a unique wayfinding visual element. The panels feature a waterjet-cut perforation pattern that opens views at eye level, becoming denser in proximity to pathway lighting where it serves as a reflector. The pattern is repeated on the base of the elevator tower where it is sandblasted into the concrete to further animate the structure. By embracing a creative, pragmatic approach, the solution addresses both functional and aesthetic demands, weaving urban infrastructure into the city life and becoming a catalyst for continued community revitalization.

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team