1. Click image to expand

    Mobius Architects

  2. Click image to expand

    Mobius Architects

  3. Click image to expand

    Mobius Architects

  4. Click image to expand

    Mobius Architects

  5. Click image to expand

    Mobius Architects

  6. Click image to expand

    Mobius Architects

  7. Click image to expand

    Mobius Architects

  8. Click image to expand

    Mobius Architects

  9. Click image to expand

    Mobius Architects

  10. Click image to expand

    Mobius Architects

  11. Click image to expand

    Mobius Architects

  12. Click image to expand

    Mobius Architects

  13. Click image to expand

    Mobius Architects

  14. Click image to expand

    Mobius Architects

of

Secluded, wild and close to nature

Katie Henry
19 Nov 2019

Warmia is a place often sought out by private investors who want secluded and wild places, closeness to nature and low building intensity in the area. The house is placed around the lakes and designed from the inspiration of traditional regional architecture, is modern and aiming to blend with the context of the place.

The house stands solitary, away from neighbouring buildings and roads, allowing it to blend in with its surroundings. Architect Przemek Olczyk chose to use transparent and legible tectonics to adapt to the harsh landscape, resulting in the building being embedded in the morphology of the plot.  

The plot of the building has a natural fold which was used as the starting point for designing the body of the project. The 90cm reinforced concrete slab above the falling terrain creates an extension of the upper elevation, producing a lean but distinctive line that gives the building its name and character.

The reinforcement of the slab that’s supported by the system of columns creates a clear zoning of the house, both of the living area on the ground floor and the bedroom area on the upper floor. The green roof line has also been shifted relative to the ground floor, making the buildings horizontal layout even more distinctive from the impression of a naturally created horizontal fracture that opens towards the lake. 

To ensure that the 500sqm house does not overwhelm the structure of the plot, a skilful approach is taken to the construction. They used characteristics of public buildings, rather than single-family houses, such as manifest external stairs, creating interesting architectural detail. To cope with the strong winds in the area, the design features an atrial layout, a screen of glass walls that provide a transparent shield and still maintaining important viewing axes for the users. 

In the internal atrium, large curtains can be closed and opened, creating a sense of privacy in the space. The glass-walled free plan corner on the ground floor overlooks the south-west, which gives natural light to the most usable area for the inhabitants. 

Mobius Architects aim to allow reception of architecture from the inside, which was a key assumption used in the project and used as part of the philosophy of shaping space at the company. Przemek Olczyk emphasised this approach with the fact that it allows investors to both "have their cake and eat it". The architecture of the house reflects this proverb as it remains visible to its users as well as adding value to the surroundings. 

The buildings layout in the form of the letter “L” reproduces the traditional organization of farm space in the Warmian-Masurian Voivodeship. Additionally, the mostly glass-walled façades are supplemented with aluminium plates and ceramics. The design makes a clear reference to the gables of the Warmian-Masurian cottages with distinctive boards arranged in various patterns, achieved through the wooden lamella detail in the gable walls. The traditional rural buildings are also reflected in the simplification of the roof with a 45 degree slope. 

The roof is mostly covered with grass and the slope is asymmetrically divided by a vertical skylight that opens the interior of the private zone to the surroundings. The concrete slabs were used only from the side of the open atrium, used as an aesthetic device that emphasizes the buildings modern nature. 

From a distance the house effectively blends in with Warmia’s wild landscape, from the green roof and the earth embankment creating the desired intimate camouflage and almost disappearing from view. At the same time the architecture subtly reveals itself in places by organizing the space depending on those using it.