WIN Awards 2019 Winners - Healthcare & Wellbeing

Nav Pal
30 Oct 2019

London's Courthouse Hotel hosted a spectacular day of discussion, inspiration and a winners' ceremony. Highlighted below are the outstanding gold, silver and bronze winning entries from the WIN Awards 2019 Healthcare & Wellbeing categories.

Residential Care Homes

Gold: WIT Design & Research, Puwan Continuing Care Retirement Community

Reusing groups of ancient Siheyuan buildings, Puwan Continuing Care Retirement Community is a specialized design for senior citizens native to Beijing. It is free of an institutional look and centres on the idea that old people have relatively poor short-term memory, but they can clearly remember things that they experienced when they were young. Client: Senior Living L’amore, Sino-Ocean. Size of project: 5,000sqm. The application of fire-proofed wood style film satisfies the need for a cozy atmosphere and is one of the ways of avoiding a clinical feel.

Silver: Colten, Bourne View

Bourne View, the new cutting-edge 68-bed care home for Colten Care Ltd, opened in April 2019. An iconic building drawing on art-deco influences from the surrounding Poole and Sandbanks area, it embodies an oasis of calm modern living, carefully balancing striking design with the function of delivering award-winning care.

The building’s heart is the commanding entrance atrium, supported by polished plaster columns running double height into textured deco leaf tiling. Cafes, cosy sitting rooms and a contemporary bistro flow from this hub out to living walled courtyards. Opulent deco chandeliers and carefully considered lighting flood the home, while natural light streams through from numerous private gardens, stepped into the hill plot. Refined art-deco details and a bold colour palette combined with gold finishes and ornate wallpapers give a hint of deco glitz. The contrasting aluminium clad roof pod offers an impressive orangery style bar, flowing into a roof garden with views to the sea.

The three-year project, on a challenging sloping plot, achieved a uniquely successful balance of design and function, through a continuous collaboration between the in-house design, construction and operation teams. The clinical elements required to offer the highest level of care, were discreetly designed into the building, not only providing an efficient working environment but giving an overall impression of a grand coastal home, with no practical reminders. This stream-lined integration of both elements ensures Bourne View surpasses all expectations for a care home.

Hospitals & Clinics

Gold: ONG&ONG, American International Hospital

American International Hospital (AIH) is one of the first hospitals in Ho Chi Minh City, Vietnam, designed and operated to American hospital standards. With its capacity of 120 beds on 10 stories, AIH is equipped with modern medical facilities.

The interiors bridge the blurred boundary between medical space and luxury hotel experience, replicating the latter’s positive effects to improve the psychology of patients and promoting healing and recovery for the body.

Elegant interiors decorate the welcome lounges and private suites, with the influence of nature from the hospital’s surrounding area apparent throughout the design.

The theme is split into separate zones, each corresponding with different aspects of pine forests which surround the hospital. While several sections recall shapes and hues of a wooden spine, repeated usage of the green palette is expressed through its furniture, common areas and decor.

Highlighted features include a harmonious light arrangement on the main stairwell and a suspended chandelier in the main area. These designs favour lighting and natural colours to benefit patients and visitors, improving recovery, and encouraging positive habits for a healthier lifestyle.

Silver: Montalba Architects, Studio Dental II

Situated within a rapidly developing neighborhood in San Francisco’s financial district, Studio Dental’s brick and mortar location is defined by a modern aesthetic, while honoring the historic elements of the base building.

A conceptual ‘lantern’ within the dark building core communicates a volumetric sense of scale, luminescence, and transparency to serve as a framework for a series of operatories within. The lantern wall panels that light up the interior are visually expanded through strategically located smoked mirrors and glow through the glazed facade to illuminate the sidewalk beyond. By engaging the pedestrian streetfront the design aims to project openness, warmth, and serenity.

In place of a common waiting room, a park-like bench extends the length of the space. Vertical wood trellises provide separation between the bench and operatory rooms without closing off the space. Moments of material contrast are introduced between the rough shell walls, smoked mirror panels, and a central colonnade of maple monoliths, which provide storage and define the entry to each private patient room. Monitors are provided overhead for patient viewing highlighting the verticality of the space within the lantern.

Bronze: dwp, Thonburi-Bamrungmuang Hospital

Thonburi Healthcare Group Public Company Limited invested B750 million in converting an existing shopping mall located in Bangkok, Thailand into a high-end specialty hospital with cutting edge medical services. The hospital now serves the community in an old area of Bangkok, opening in January 2019.

Architects dwp designed the unique conversion to contain specialty clinics on first and second floor total 9,458sqm and space for future expansion. Light and clean interiors welcome patients to healthcare facilities with a luxurious double volume lobby. Sculptured lighting shines through perspex leaves above the reception. The refreshed building exterior creates a timeless elegance for the Thonburi Hospital Group in the company’s corporate blue. The original floor plans and building systems were adapted to incorporate both current and future trends in healthcare technology. Existing features such as large atriums, escalators, lifts, onsite parking and accessibility were used to create a whole new high-tech medical concept.

The refreshed building exterior was designed to create a timeless elegance for the Thonburi Hospital Group in the company’s corporate blue. An old Thai House located next to the hospital (and used as a coffee shop) had to aesthetically co-exist with the new facade. The end result was fresh and complementary.

The entranceway to the hospital proved to be another challenge as it did not face the road. dwp’s drew the public’s attention to the hospital by redesigning and rebuilding an advertising pylon to create a new hospital sign.

Key Facts

Interior
2019 Winner

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team