1. Click image to expand

    Villa Emma - Mario Mazzer Architects

  2. Click image to expand

    Villa Emma - Mario Mazzer Architects

  3. Click image to expand

    Ice Shore House (Berge des glaces) - Indesign/Conrath Architecte

  4. Click image to expand

    Ice Shore House (Berge des glaces) - Indesign/Conrath Architecte

  5. Click image to expand

    LR2 Residence - Montalba Architects

  6. Click image to expand

    LR2 Residence - Montalba Architects

of

House of the year: Made to Measure Homes

10 Sep 2019

These entries how intelligent architecture can be used to fulfil and exceed client expectations.

Villa Emma - Mario Mazzer Architects combines local rural buildings with modern principles of open floor plans and connection between outdoor and indoor spaces. It mirrors a Sardinian rural house both in the simple rectangular shape with pitched roof and the interior distribution with bedrooms on the longest side. Openness within the house played an important role for the client, and was sought in all aspects of the design. Both the design process and the execution phases have been characterized by the use of technology with a creative and experimental approach, the search for maniacal precision and highly specialized craftsmanship.

In 2013, an elderly citizen sought out the services of Gary Conrath. Following the advice of her architect, the client purchased a vacant lot in Verdun; the site of the Ice Shore House (Berge des glaces) - Indesign/Conrath Architecte. Spatially, the planning facilitates eventual wheelchair use; relating to the clients brief. In architectural terms, the design aims to establish a new equilibrium that both challenges and respects the district’s heritage of housing created for the industrial workers and their families of a previous era.

The LR2 Residence - Montalba Architects house overlooks Pasadena and its adjacent mountains from its hillside perch. In response to the client’s desire to retain a significant portion of the existing flat pad between adjacent slopes, the volumes are stacked to create a rotated series of rectangular masses abutting the hillside. The LR2 House serves as an extension of the primary residence however, peels away from the primary group of building blocks and shift to follow the rough slope of the hillside terrain 

To see more amazing entries from this year’s WAN Awards please click here.

Key Facts

Architecture
2019
House of the Year

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team