1. Click image to expand

    Creighton University School of Dentistry - RDG Planning & Design

  2. Click image to expand

    Creighton University School of Dentistry - RDG Planning & Design

  3. Click image to expand

    Creighton University School of Dentistry - RDG Planning & Design

  4. Click image to expand

    Creighton University School of Dentistry - RDG Planning & Design

  5. Click image to expand

    Creighton University School of Dentistry - RDG Planning & Design

of

2019 WAN Awards: Creighton University School of Dentistry - RDG Planning & Design

Copy taken from entry 2019
07 Aug 2019

Creighton University School of Dentistry - RDG Planning & Design is an entry in the Education category at the 2019 World Architecture News Awards.

In 2018, RDG completed the Creighton University School of Dentistry. Designed with students, staff, and the community at the forefront, this project incorporates innovative learning and service into one state-of-the-art facility. The School of Dentistry is a place where students, clinicians, and patients become partners in learning and practice. The facility provides accessible dental care where students can practice under the supervision of licensed dentists. 

The design encompasses expanded learning spaces allowing collaboration, simulation, latest technology, a 20-station anatomy lab, and two simulation labs. Classrooms allow didactic, lecture, and small group discussion. Collaboration spaces are throughout the building, as well as robust technology. The clinical design can serve 183 patients, offering adult, pediatric, orthodontic, acute care, and oral surgery services. Faculty practice, pathology, and radiology expand available services. The finished 5-level facility also includes a chapel to enhance the student/staff experience, allowing access to mass, prayer, reflection, and council daily. 

The biggest challenge was designing for today and the future, which involved developing didactic style teaching with the infrastructure of active learning environments. A major effort was to program circulation areas as collaboration and socialization spaces to create new academic environments and utilize all the building’s square footage. Another challenge was a shift in construction strategy of the exterior building skin. This strategic decision allowed aesthetics of the building to remain and provided substantial cost savings. The group was able to redevelop details, solve technical/aesthetic issues, and feasibility in the face of the beginning of the academic year.

To see more amazing entries from this year’s WAN Awards please click here.

Key Facts

Architecture
2019 Entry
Education
United States

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team