1. Click image to expand

    1Rebel Victoria by Studio C102

  2. Click image to expand

    1Rebel Victoria by Studio C102

  3. Click image to expand

    Equinox Seaport by Elkus Manfredi Architects

  4. Click image to expand

    The Engine Room - Bergman Interiors

  5. Click image to expand

    Mein Schiff 1 sports sectors by 3deluxe

  6. Click image to expand

    Mein Schiff 1 sports sectors by 3deluxe

  7. Click image to expand

    Jiyu Spa - Shanghai Hip-Pop Design Team

  8. Click image to expand

    Jiyu Spa - Shanghai Hip-Pop Design Team

of

Essential design for spas, health clubs and gyms

Alison Carter
23 Jul 2019

A converted church, cruise ship decking and a heritage building provide bases for fitness

The Engine Room, London’s first boutique rowing studio, sits in a 450 m2 Grade II listed converted church. Veiled behind ornamental architecture, this state-of-the-art fitness studio hosts a revolutionary space that takes inspiration from the movement of oars and light on water of the river Thames. As the intensity of the rowing increases the lights on the walls change with the pace of the music changing from cool white to Yves Klein blue to vibrant red. 

The Mein Schiff 1 sports sectors project combines sports design with a spectacular sea view on TUI Cruises’ new cruise ship Mein Schiff 1.  The free-floating jogging track, disengaging from the ship’s deck and rising to the floor above, and the large inner court offers numerous sport activities such as climbing walls, indoor cycling and TRX full body workouts and in addition can be used as event location. The design is inspired by American Vintage-Gyms lofts: a generous space inviting to be active or just an observer. Reminiscent to a retro gym wooden tones and the color white are dominating elements. 

1Rebel in Victoria, London, has been inspired by visionary avant-garde architecture of the 1960s.  The design for the 670sq m boutique fitness studio is functional and contains a piece of playful ‘event’ architecture with the aim of attracting a wider audience than a traditional gym. A metal-clad spaceship appears to have crash-landed into the triple-height space. This contains the UK’s first multi-tier cycling auditorium, counterbalanced by a glowing vertical circulation shaft.  Sustainability was a key consideration throughout the design process. The water station encourages the use of refillable bottles, minimising consumption of single-use plastic. The architectural specification included studio flooring made from recycled rubber and walls clad with eco-friendly wood-wool acoustic panels.

Abundant daylight and majestic harborfront views distinguish the Equinox Seaport 35,000-square-foot luxury fitness facility in the heart of Boston’s booming Seaport District. Starting by embracing the floor-to-ceiling windows, designers brought daylight deep into the interiors and amplified the effect by painting the ceilings and exposed ductwork white. This cultivates the sense of more height and lets natural light reflect into areas such as the cardio space, where a floating drop ceiling concealing mechanical infrastructure defines the space and muffles the sounds of fitness machines.

For Jiyu Spa - Shanghai Hip-Pop Design Team, visitors are immersed in the large-scaled peaceful picture where senses are awakened by the visible world and where the feelings and images once ignored in life are represented. It allows people to rediscover and feel life with a specific attitude or a special perspective.

The World Architecture News Awards showcase the best international design in both current and future projects. All 2019 entries can be seen here.  

Key Facts

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team