1. Click image to expand

    Equinox Seaport by Elkus Manfredi Architects

  2. Click image to expand

    Equinox Seaport by Elkus Manfredi Architects

  3. Click image to expand

    Equinox Seaport by Elkus Manfredi Architects

  4. Click image to expand

    Equinox Seaport by Elkus Manfredi Architects

  5. Click image to expand

    Equinox Seaport by Elkus Manfredi Architects

  6. Click image to expand

    Equinox Seaport by Elkus Manfredi Architects

of

2019 WIN Awards: Equinox Seaport - Elkus Manfredi Architects

Copy taken from entry 2019
28 Jun 2019

Equinox Seaport - Elkus Manfredi Architects is an entry in the Spas, Health clubs and gyms category at the 2019 World Interiors News Awards.

Abundant daylight and majestic harborfront views distinguish Equinox’s 35,000-square-foot luxury fitness facility in the heart of Boston’s booming Seaport District. To celebrate this inspirational setting, designers at Elkus Manfredi Architects skillfully adapted the sophisticated Equinox brand standard to accommodate all the fitness, hospitality, flexible workspace, and retail program elements.

Starting by embracing the floor-to-ceiling windows, designers brought daylight deep into the interiors and amplified the effect by painting the ceilings and exposed ductwork white—a major departure from previous Equinox clubs.

This cultivates the sense of more height and lets natural light reflect into areas such as the cardio space, where a floating drop ceiling concealing mechanical infrastructure defines the space and muffles sounds of fitness machines.

Carefully chosen warm materials punctuate the brand’s signature greys, including a focal wall covering of reclaimed wood. The treatment not only defines the corridor to the locker rooms,but also adds a warm, rich counterpoint to the brand’s cool aesthetic.

The luxury Equinox brand blurs the lines between fitness facility, flexible workspace, and high-end gathering space by placing upscale living room/work areas immediately adjacent to workout spaces.

However, the leased Seaport space comprised two non-contiguous floors, so connecting the ground-level reception, seating, and retail spaces to the third floor workout and gathering spaces posed an intriguing design challenge.

Designers resolved the problem by creating a monumental three-level staircase that leads directly from the ground floor to the third level. The staircase offers an aerobic workout in an on-brand embrace of wellness.

To see more amazing entries from this year’s WIN Awards please click here.

Key Facts

United States
Spas, Health clubs and Gyms
2019 Entry
Interior

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team