1. Click image to expand

    GIANTS ON THE QUAYSIDE, NEWCASTLE, UK - Concept i

  2. Click image to expand

    GIANTS ON THE QUAYSIDE, NEWCASTLE, UK - Concept i

  3. Click image to expand

    GIANTS ON THE QUAYSIDE, NEWCASTLE, UK - Concept i

  4. Click image to expand

    GIANTS ON THE QUAYSIDE, NEWCASTLE, UK - Concept i

  5. Click image to expand

    GIANTS ON THE QUAYSIDE, NEWCASTLE, UK - Concept i

  6. Click image to expand

    GIANTS ON THE QUAYSIDE, NEWCASTLE, UK - Concept i

  7. Click image to expand

    GIANTS ON THE QUAYSIDE, NEWCASTLE, UK - Concept i

  8. Click image to expand

    GIANTS ON THE QUAYSIDE, NEWCASTLE, UK - Concept i

  9. Click image to expand

    GIANTS ON THE QUAYSIDE, NEWCASTLE, UK - Concept i

  10. Click image to expand

    GIANTS ON THE QUAYSIDE, NEWCASTLE, UK - Concept i

  11. Click image to expand

    GIANTS ON THE QUAYSIDE, NEWCASTLE, UK - Concept i

of

2019 WAN Awards: Giants on the Quayside, Newcastle, UK - Concept i

Copy taken from entry 2019
28 Jun 2019

Giants on the Quayside, Newcastle, UK - Concept i is an entry in the Future Projects - Leisure category at the 2019 World Architecture News Awards.

The Whey Aye Observation Wheel continues Newcastle’s transformation of the Quayside for public enjoyment. Landmarked by the tallest observation structure in Europe, the 39,000 sq.m promenade, the mixed-use leisure development embraces a passion for “experience”, immersing visitors deep into the spirit of Newcastle.

The architecture and materiality express the original Spillers Flour Mill site. The building forms are inspired from the Mill’s angular flour bins and conveyors. Reused brick, corten steel and distressed concrete surfaces evoking a strong sense of context. Original train tracks, railway sleepers, cranes, crates and mill wheels punctuate the promenade.

The Why Aye Master Plan is divided into 3 main zones; the Wheel Terminus, The Bins (Restaurant Zone) and the Fun Warehouse (Active Play and Sports Complex). Parking, admissions, cyclist and walker facilities, holding and rest/first aid areas, q-lines, pre-shows, service and all other operation/safety matters are carefully organized.

The “Terminus” is designed as a naturally ventilated, sustainable “courtyard” where visitors look up and “feel the wheel”. The interior expresses a chic industrial look and feel.

Fun Warehouse is dedicated to family physical/active play. It hosts state of the art sport, gaming, adventure courses and trampoline activities. The roof comprises multi-purpose competition Futsal, Tennis and Basketball. The 3 “Bins” provide a backdrop of prime riverside F&B. 

The kinetic Giant of the North sculpture is an iconic landmark with sound, light and movement. The giant periodically raises his arms in Geordie style and projects magical laser content to interact with the Whey Aye Wheel.

To see more amazing entries from this year’s WAN Awards please click here.

Key Facts

Architecture
Concept i
2019 Entry
Future Projects Leisure
Thailand

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team