1. Click image to expand

    Tirana Mixed Use Building - Mario Cucinella Architects

  2. Click image to expand

    Tirana Mixed Use Building - Mario Cucinella Architects

  3. Click image to expand

    Tirana Mixed Use Building - Mario Cucinella Architects

  4. Click image to expand

    Tirana Mixed Use Building - Mario Cucinella Architects

  5. Click image to expand

    Tirana Mixed Use Building - Mario Cucinella Architects

of

2019 WAN Awards: Tirana Mixed Use Building - Mario Cucinella Architects

Copy taken from entry 2019
28 Jun 2019

Tirana Mixed Use Building - Mario Cucinella Architects is an entry in the Future Projects - Mixed Use category at the 2019 World Architecture News Awards.

MET Tirana is a 12-storey high-density residential and mixed-use building in the heart of the city of Tirana in Albania. Extending to 48.7m in height, the scheme is conceived as a reference point within the broader urban redevelopment plans of the Municipality of Tirana.

Distributed over an area of approx. 1,800 sqm, the scheme also includes high quality public realm and street furniture.

Set within a block full of prestigious buildings and functions, the new building offers maximum permeability to pedestrian flows at the ground floor, freeing up a substantial share of land area (50%) and leaving the remaining space to commercial, public and sport facilities.

Turning urban planning constraints into an opportunity to experiment with ‘excavated’ architecture, the building form is made up of a series of varying volumes and materials, resulting in an elegant spiraling exterior.

Outside the large volume of the residential tower, a series of terraces and green diaphragms are designed to equip every dwelling with outdoor areas of high quality.

They give the building a very organic image, redefining the paradigm of compact and massive monumentality that characterizes the residential and specialist high-density building recently built in the center of Tirana.

The volumetric design and elegant articulation of the façade, punctuated by opaque and transparent modules above a completely glazed ground level, optimizes natural daylight within, whilst also reducing the amount of solar radiation.

Staggered green terraces lined with trees provide outdoor space for each of the apartments, visually connecting the building to the boulevard.

To see more amazing entries from this year’s WAN Awards please click here.

Key Facts

Architecture
2019 Entry
Future Projects Mixed Use
Albania

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team