1. Click image to expand

    Gardner Neuroscience Institute Perkins and Will

  2. Click image to expand

    Gardner Neuroscience Institute Perkins and Will

  3. Click image to expand

    Gardner Neuroscience Institute Perkins and Will

  4. Click image to expand

    Gardner Neuroscience Institute Perkins and Will

  5. Click image to expand

    Gardner Neuroscience Institute Perkins and Will

of

2019 WAN Awards: Gardner Neuroscience Institute - Perkins and Will

Copy taken from entry 2019
29 Aug 2019

Gardner Neuroscience Institute - Perkins and Will is an entry in the Healthcare category at the 2019 World Architecture News Awards.

With the need to consolidate and expand neuroscience services and improve the patient experience, UC Health embarked on providing a state-of-the-art outpatient facility that provides innovative care to neurological patients.

The facility’s exterior is made of a specialized polyester fiber mesh that controls light and heat, and prevents glare while allowing natural light to enter the interior.

This is critical for many neurological patients, as glare can be visually disorienting. Wrapping the east, west, and south sides of the building, the angular, pleated, polyester planes, which are 10-feet wide and 3 stories tall, suggest origami, and make the building stand out on a campus known for classical and modern architecture.

The Gardner Neuroscience Institute, a 113,000 square foot facility, brings together 125 faculty from 15 Centers of Excellence into a new home for neurological care, education, and research for complex neurological conditions.

As a patient centered facility, each component of the design was developed with patient, family, and caregiver input. The team also drew on input from a ‘neuro-architect’ who studies and practices both architecture and clinical neuroscience, which influences how specific design elements can help improve the patient experience.

The design accommodates the needs of patients with susceptibility to nausea, dizziness, fatigue, or movement disorders and responds to those needs along every step of the patient’s journey.

The building includes 172 interior parking spaces on two partially below grade flat levels, allowing patients to park in the building and go directly from parking to their appointments on any floor.

To see more amazing entries from this year’s WAN Awards please click here.

 

Key Facts

Architecture
Perkins & Will
2019 Shortlist Entry
Healthcare
United States

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team