1. Click image to expand

    Medog Meteorological Center - EID Architecture

  2. Click image to expand

    Medog Meteorological Center - EID Architecture

  3. Click image to expand

    Medog Meteorological Center - EID Architecture

  4. Click image to expand

    Medog Meteorological Center - EID Architecture

  5. Click image to expand

    Medog Meteorological Center - EID Architecture

  6. Click image to expand

    Medog Meteorological Center - EID Architecture

  7. Click image to expand

    Medog Meteorological Center - EID Architecture

  8. Click image to expand

    Medog Meteorological Center - EID Architecture

  9. Click image to expand

    Medog Meteorological Center - EID Architecture

  10. Click image to expand

    Medog Meteorological Center - EID Architecture

of

2019 WAN Awards: Medog Meteorological Center - EID Architecture

Alison Carter
28 Jun 2019

Medog Meteorological Center - EID Architecture is an entry in the Civic category at the 2019 World Architecture News Awards.

The Medog Meteorological Center (MMC) is located along the river bend area of Tibet. Within canyons, surrounded by mountain ranges and dense forests, the project site captures prominent view of the Namcha Barwa in the distance, while integrating with the well-preserved natural surroundings.

Medog has a tropical rainforest climate. The unique geomorphic features and climate not only bring Medog all-year-long rainy and humid seasons, but results in the architectural challenges of accommodating water drainage and barrier systems that help avoid water damages for the building. Due to the lack of fully developed transportation in Tibet and this area being strictly prohibited for foreigners to visit, the architect utilized “remote intervention” as the communication method, collaborating with the local construction team to accomplish the project.

Consisting of the administrative office and staff dormitory, the new meteorological center is conceived as enclosed courtyard, serving as a hybrid building for the local meteorological bureau responding to occupants’ daily routine. The centralized organizational system accommodates different functional needs while ensuring spatial privacy. As the building is designed to be an integration of living and working space, the use of solid and void volumes optimizes the quality of natural views through responding to the occupants’ living-patterns during the day.

The design and materiality pay tribute to local ethnic culture, blending traditional Moinba and Lhoba architecture with modern architectural elements, creating a contemporary building sensitive to local culture and tectonic tradition.

To see more amazing entries from this year’s WAN Awards please click here.

 

Key Facts

China
Civic Buildings
2019
EID Architecture
Architecture

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team