1. Click image to expand

    Gemdale • Metropolis Light - Shanghai PTArchitects

  2. Click image to expand

    Gemdale • Metropolis Light - Shanghai PTArchitects

  3. Click image to expand

    Gemdale • Metropolis Light - Shanghai PTArchitects

  4. Click image to expand

    Gemdale • Metropolis Light - Shanghai PTArchitects

  5. Click image to expand

    Gemdale • Metropolis Light - Shanghai PTArchitects

  6. Click image to expand

    Gemdale • Metropolis Light - Shanghai PTArchitects

  7. Click image to expand

    Gemdale • Metropolis Light - Shanghai PTArchitects

  8. Click image to expand

    Gemdale • Metropolis Light - Shanghai PTArchitects

of

2019 WAN Awards: Gemdale • Metropolis Light - Shanghai PTArchitects

Copy taken from entry 2019
26 Jun 2019

Gemdale • Metropolis Light - Shanghai PTArchitects is an entry in the Commercial category at the 2019 World Architecture News Awards.

As a demonstration area of “Gemdale • Metropolis Light”, the project is located in the northwest corner of the plot. In the earlier stage, it will serve as the sales exhibition center for the whole community, and later turned into an integrated commercial square, becoming the community’s neighborhood center of daily life.

Building of the demonstration area stretches and occupies the total northwest street corner, forming an ultra-long external image display interface. The front space formed by the conceding road provides a place for activities and interaction, which is conducive to attracting crowds and enhance the social attributes of the site.

The site’s volume, the changing nature of the façade’s texture and the composition of the details emphasizes the rationality of the figure-ground relationship. Emphasis on symbiosis with the city, architectural symmetry, elegant scales and rich, refined shapes. The design also considers the economical aspect, façade detailing combined with planar elements in design, achieving rich changes.

The Demonstration Area carved every detail meticulously, the inverted arch design and the overall arched column layout intertwined, forming a perfect combination of the aluminum plates on Level 2 and the column corridors in Level 1, similar elements of space quadrants, reshaping the abundance of the façade.

Viewing the area from above, the Level 1 column corridors becomes an orthogonal axis, corresponding to the square paving and echoing with the internal landscape nodes. The level 2 aluminium plates splits and corresponds with it, forming a three-dimensional limit, creating a unified and orderly aesthetic three-dimensional space.

To see more amazing entries from this year’s WAN Awards please click here.

Key Facts

China
Commercial
2019 Entry
Architecture

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team