1. Click image to expand

    NewYork-Presbyterian, David H. Koch Center - Ballinger

  2. Click image to expand

    NewYork-Presbyterian, David H. Koch Center - Ballinger

  3. Click image to expand

    NewYork-Presbyterian, David H. Koch Center - Ballinger

  4. Click image to expand

    NewYork-Presbyterian, David H. Koch Center - Ballinger

  5. Click image to expand

    NewYork-Presbyterian, David H. Koch Center - Ballinger

of

2019 WAN Awards: The NewYork-Presbyterian David H. Koch Center - Ballinger

Copy taken from entry 2019
28 Jun 2019

The NewYork-Presbyterian David H. Koch Center, Ballinger is an entry in the Healthcare category at the 2019 World Architecture News Awards.

At the NewYork-Presbyterian David H. Koch Center, patients receive integrated care and undergo complex procedures on an outpatient basis. The facility’s primary services include outpatient surgery, endoscopy, interventional radiology, diagnostic imaging, radiation oncology, infusion, and digestive disease treatments. With a focus on the human experience, the program provides a comprehensive suite of services for patients in a contemporary and soothing environment.

The building represents a new urban context for NewYork-Presbyterian. With its wood screen and glazed facade, the Center offers a warm, inviting and transparent face to the community. The insertion of a wood screen into the triple-glazed assembly – the first of its kind at this scale -- along with the undulating pattern give the curtain wall its rich architectural character.

A wood ceiling in the lobby creates a calming environment enhanced by extensive daylight and vivid artwork to humanize a technology-dense program. The dramatic stair encourages healthy movement and leads to quiet zones, lounges and dining options on the second floor, presenting a choice for patients, family and visitors. Clinical floors continue the timeless aesthetic with a soothing, quiet palette of materials including wood and stone.

Circulation is clear, with a separation of “on-stage” and “off-stage” flows so patients and families can travel along the light-filled perimeter corridors, and staff can move efficiently throughout the building, minimizing disruption to guests. Each floor is designed with standardized procedure rooms and patient areas, allowing for the flexible use of rooms and the ability to adapt to changing technology over time.

Key Facts

Healthcare
2019 Entry
Ballinger
Architecture

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team