1. Click image to expand

    The Bio Island Headquarters - Studio A+

  2. Click image to expand

    The Bio Island Headquarters - Studio A+

  3. Click image to expand

    The Bio Island Headquarters - Studio A+

  4. Click image to expand

    The Bio Island Headquarters - Studio A+

  5. Click image to expand

    The Bio Island Headquarters - Studio A+

of

2019 WAN Awards: The Bio Island Headquarters - Studio A+

Alison Carter
11 Jun 2019

The Bio Island Headquarters - Studio A+ is an entry in the Future Project - Mixed Use category at the 2019 World Architecture News Awards.

Situated in the Norwest business Park in Sydney, Australia, a conventional warehouse is transformed into the headquarters of BioIsland, an enterprise specializing in health products. The concept manifests the enterprise’s commitment to daily health, to encourage the happiness and wellbeing of people today.

The building becomes a vibrant “bio-island,” which materially translates to “greenness” and “sunlight.”

A large volume in the central area of the warehouse is carved out to make an oasis inside the bulky building mass, where natural light and air hardly reach. Original structures are kept to make sky bridges that offer the workforce and visitors a relaxing walk with pleasant views from above, forming a void of perpetual movement accentuated by diffused light beams, mild breeze, and native vegetation.

A floating gesture is achieved by freeing up parts on ground floor and allowing access from multiple directions. It blurs the boundary between the inside and outside, amplifying permeability. Besides the central oasis, a series of gardens distribute throughout the space, making the architecture and its environment a cohesive entity.

A thin sheer of perforated metal skin is applied around the building’s perimeter, giving it an elegant veil and an iconic identity. The perforation correlates to the interior function, such that the amount of light appropriate for that space is regulated by the skin’s perforation rate.

Massive solar photovoltaic panels and light pipes are installed on roof top for energy efficiency.

This experiential space of connectivity, transience and fluidity brings the community together in a working environment.

The World Architecture News Awards showcase the best international design in both current and future projects. Entries for the 2019 Awards are now open - for further information and to submit your entry please click here.

Key Facts

Australia Sydney
Future Projects Commercial
2019
Studio A
Architecture

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team