1. Click image to expand

    A hillside house adds an earthy twist to village residence construction - Ming Ding Spatial Art Studio

  2. Click image to expand

    A hillside house adds an earthy twist to village residence construction - Ming Ding Spatial Art Studio

  3. Click image to expand

    A hillside house adds an earthy twist to village residence construction - Ming Ding Spatial Art Studio

  4. Click image to expand

    A hillside house adds an earthy twist to village residence construction - Ming Ding Spatial Art Studio

  5. Click image to expand

    A hillside house adds an earthy twist to village residence construction - Ming Ding Spatial Art Studio

of

2019 WIN Awards: A hillside house adds an earthy twist to village residence construction - Ming Ding Spatial Art Studio

Alison Carter
10 Jun 2019

A hillside house adds an earthy twist to village residence construction - Ming Ding Spatial Art Studio is an entry in the Residential developments category at the 2019 World Interiors News Awards.

It's common for China's rural migrant workers to save up for a self-built house in their home village. Ironically, most of the houses become vacant after being built, just acting as a flashy symbol of wealth in the neighborhood. However, this project is different, as both designers and the client hoped to build a residence meant for daily dwelling and living. Inspired by the sedate site backed by mountain and endowed with greenery, designers envisioned a reclusive white hillside house.

The project emphasizes functionality and relevance to the client's needs, and has a distinctive design style within the rural built environment, with the white facade

dotted with windows of various sizes. The interior features concrete brick walls painted in white, with low cost. A large oriented strand board functions as a background structure and a partition, contrasting with the imitation concrete floor tiles and exposed wires, balancing the cool industrial tone with its warm wooden texture.

The designer followed up the whole process including on-the-spot investigation, leveling of land, courtyard layout design, structural construction, as well as interior decoration and detail optimization.

A septic tank and waste fermentation system was introduced for the project, which solved the problem of sewage discharge. The fertilizer produced in the septic tank can be used for the vegetable garden.

The minimalist characteristic of the project differs from the existing built environment of the village. The design's value was finally interpreted through transcending narrow boundaries of the neighborhood and turning the “weird” into “curious” till accepted.

The World Interiors News Awards showcase the best international design in both current and future projects. Entries for the 2019 Awards are now open - for further information and to submit your entry please click here.

Key Facts

China
Residential Developments
2019
Interior

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team