1. Click image to expand

    Morse Park Amphitheatre - Architectural Services Department, HKSAR Government

  2. Click image to expand

    Morse Park Amphitheatre - Architectural Services Department, HKSAR Government

  3. Click image to expand

    Morse Park Amphitheatre - Architectural Services Department, HKSAR Government

  4. Click image to expand

    Morse Park Amphitheatre - Architectural Services Department, HKSAR Government

  5. Click image to expand

    Morse Park Amphitheatre - Architectural Services Department, HKSAR Government

  6. Click image to expand

    Morse Park Amphitheatre - Architectural Services Department, HKSAR Government

  7. Click image to expand

    Morse Park Amphitheatre - Architectural Services Department, HKSAR Government

of

2019 WAN Awards Entry: Morse Park Amphitheatre - Architectural Services Department, HKSAR Government

Jessica Evans
21 May 2019

Morse Park Amphitheatre - Architectural Services Department, HKSAR Government is an entry in the Small Spaces category at the 2019 World Architecture News Awards.

Completed in the 1970s, Morse Park Amphitheatre has grown along with the old residential community. Architectural Services Department, HKSAR Government sought to enrich the communal space within the most ageing district of Hong Kong - apart from enhancing the outdoor theatre for Cantonese Operas that celebrate the local traditional culture.

The project offered an opportunity to expand the potential of the venue in order to attract wider activities. It was important that, in upgrading its value, the original essence of the place would be preserved as it has become a part of daily life for the residents. The tradition of open courtyard performances in Chinese Opera history is reinterpreted in the open amphitheatre for Cantonese Operas. It further accommodates performance spaces of different nature for wider activities.

The shelters pull together performers and participants whilst maintaining the sense of an open park theatre. The spatial concept was to create and connect spaces to encourage diversified activities.

Entering the forecourt, the trellis leads to the pavilion on one side whilst an extending canopy signifies the amphitheatre on the other. From the amphitheatre, a metal shelter continues into the greenery, welcoming entrances from the park, merging with nature. All these elements come together in a dynamic whole, juxtaposing between the old and new, balancing between geometrical purity and surrounding greenery, creating multiple layers of space for individual wander, casual gathering to organized social events.

While preserving daily routines of the residents, diversified activities are brought into the familiar environment home to the ageing district, fostering communications between the elderly and the youth.

The World Architecture News Awards showcase the best international design in both current and future projects. Entries for the 2019 Awards are now open - for further information and to submit your entry please click here.

Key Facts

Architecture
2019 Entry
Small Spaces- Permanent
China

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team