1. Click image to expand

    Photo credit: Axel Dahl

  2. Click image to expand

    Photo credit: Axel Dahl

  3. Click image to expand

    Photo credit: Axel Dahl

  4. Click image to expand

    Photo credit: Axel Dahl

  5. Click image to expand

    Photo credit: Axel Dahl

  6. Click image to expand

    Photo credit: Axel Dahl

  7. Click image to expand

    Photo credit: Axel Dahl

  8. Click image to expand

    Photo credit: Axel Dahl

of

Studio Vincent Eschalier bring open space and natural lighting to France

Navdeep Pal
26 Apr 2019

The Vivienne Offices have been rehabilitated in the heart of the Bourse district of the 2nd arrondissement of Paris just across from the Palais Brongniart.

Studio Vincent Eschalier offer flexibility to future occupants of the Vivienne Offices. The walls have been constructed by moveable, full-height partitions to divide the open space. Accompanied by large oak arches, the partitions separate the workspaces into more functional spaces. The window frames are finished in oak and brass, and punctuate the facade of the Vivienne street by playing on the contrast between the wood and the white volumes.

White acoustic ceilings incorporate custom-designed lighting that is tailored to each individual space. Air conditioning and heating have been concealed above the circulation area, beneath a removable metal suspended ceiling.

The post-Haussmanian exterior is renovated with blue stone from Hainaut on the facade and the roof. It offers, with its rounded edges, a singular and massive volume pierced with regular openings, also finished in brass. These new openings and the creation of an accessible terrace on the roof now allow future occupants to enjoy maximum natural light and a panoramic view of the Place de la Bourse. 

For the past 10 years the Studio Vincent Eschalier has been distinguished by its complex and elegant creations. The Studio seeks permanent improvement and does not hesitate to take up challenges, particularly in the rehabilitation of historic buildings in the heart of Paris. In early 2019, the agency won a prize for the best tertiary renovation at the ADC awards - a prestigious French architecture award - placing this atypical architect in the spotlight again. Find out more about them here.