1. Click image to expand

    Taktik Design created the interior of Collège Sainte-Anne. Picture: Maxime Brouillet

  2. Click image to expand

    Taktik Design created the interior of Collège Sainte-Anne. Picture: Maxime Brouillet

  3. Click image to expand

    Taktik Design created the interior of Collège Sainte-Anne. Picture: Maxime Brouillet

  4. Click image to expand

    Taktik Design created the interior of Collège Sainte-Anne. Picture: Maxime Brouillet

of

Dynamism and history combine in Montréal college

Magda Ibrahim
23 Apr 2019

Collège Sainte-Anne in Montréal has been given a makeover by the team at Taktik Design.

Collège Sainte-Anne and Taktik design teamed up to rethink the entire layout of the college’s main floor.

The plan included creating a dynamic place encouraging spontaneous encounters while integrating the history of the institution founded in 1861 by the Sainte-Anne Sisters in Lachine. 

The redevelopment of the busy second floor of the Collège Sainte-Anne initiated renovation works on all floors. 

As the floor includes the main entrance, the high school management offices and the classrooms, it was essential to adapt the premises to today’s educational vision while highlighting the building’s heritage details. 

All oak woodwork was restored, while corridors and classrooms underwent several improvements, including the addition of large interior windows to the deep ledges. 

These provide students with a working space within the corridors, while providing plenty of natural light in the hallway that was previously absent. 

Small and underused rooms have been transformed into colourful, collaborative workspaces, allowing students to continue their work and discussions outside of the classrooms. 

Classes were revitalized thanks to different bright colours and with the addition of movable and height-adjustable furniture.

The furniture has been specially designed to be adapted to the different learning behaviours of the students, allowing them to work standing up or sitting down. 

The built-in furniture along the windows provides an additional place to work individually or to gather in small groups on the benches, while providing storage space for the teachers.

The World Interiors News Awards showcase the best international design in both current and future projects. Entries for the 2019 Awards are now open - for further information and to submit your entry please click here.

To see the full list of winners from the 2018 WIN Awards, click here

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team