1. Click image to expand

    Architectural Resources Group designed LA Union Station bike hub. Picture: Panic Studio LA

  2. Click image to expand

    Architectural Resources Group designed LA Union Station bike hub. Picture: Panic Studio LA

  3. Click image to expand

    Architectural Resources Group designed LA Union Station bike hub. Picture: Panic Studio LA

  4. Click image to expand

    Architectural Resources Group designed LA Union Station bike hub. Picture: Panic Studio LA

of

Contemporary bike hub for historic LA station

Magda Ibrahim
Wednesday 13 Mar 2019

Architectural Resources Group designed a bike hub for historic Los Angeles Union Station.

The challenge was to create a bike hub that met commuters’ needs, could be dismantled if it needed to be relocated in the future, and complemented the existing station, a Los Angeles Historic-Cultural Monument completed in 1939. 

Architectural Resources Group created a steel structure with a panel system that can be easily unbolted and reassembled as needed. 

Drawing on historic train sheds for inspiration, the bike hub alternates perforated steel panels with solid standing seam metal panels, echoing the rhythm of the openings and columns in Union Station’s existing breezeway. 

The bike hub provides storage for 192 bicycles, an accessible unisex restroom, a water bottle filling station, a bike fix-it station, and a bike retail/repair shop that sells accessories and offers repair services. 

The new 2,900-square-foot structure blends in with the colour scheme of the exterior walls of the Spanish Colonial Revival and Mission Revival-style station. 

It is located behind the historic north breezeway, on the site of a previously underused parking lot, so that it is not readily visible from the street. 

The roof ridge, eaves, and overall length of the structure align with those of the adjacent north breezeway, while the bike hub is set back from the north breezeway to leave room for a new courtyard space that mimics the station’s historic outdoor spaces. 

Large skylights and perforated wall panels allow filtered daylight to illuminate the space, decreasing the amount of electricity used for interior lighting. Natural ventilation through perforated wall panels and ceiling fans helps to cool the space. 

LED light fixtures and low-flow plumbing fixtures further reduce energy and water usage.

The World Architecture News Awards showcase the best international design in both current and future projects. Entries for the 2019 Awards are now open - for further information and to submit your entry please click here.

To see the full list of winners from the 2018 WAN Awards, click here

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team
Jobs
  • Architectural CAD Technician

    Architectural CAD Technician Reference: KOIPS4E65YU Location: Ipswich Salary: Competitive based on experience A successful Architectural practice, ...
    • Penguin Recruitment Architecture
    • Ipswich, Suffolk
  • Planning Strategy and Policy Manager

    This post is responsible for leading the council’s planning strategy and policy team to maintain an up-to-date planning policy framework.
    • London Borough of Lambeth
    • Lambeth, London (Greater)
  • CIL Officer- Outside of IR35

    The post plays a significant role in ensuring the right infrastructure is secured and delivered in connection with new developments. The successful co
    • Park Avenue Recruitment
    • Surrey
  • Development Management Team Leader - East Anglia

    I am currently working with a Local Authority in East Anglia who are looking to bring on an Interim Development Management Team Leader for an initial
    • Park Avenue Recruitment
    • East Anglia
  • Planner/ Senior Planner

    The Excitement is Building...
    • Foreman Homes Ltd
    • South East England