1. Click image to expand

    Bohlin Cywinski Jackson designed the CoorsTek Center. Picture: Nic Lehoux

  2. Click image to expand

    Bohlin Cywinski Jackson designed the CoorsTek Center. Picture: Nic Lehoux

  3. Click image to expand

    Bohlin Cywinski Jackson designed the CoorsTek Center. Picture: Nic Lehoux

  4. Click image to expand

    Bohlin Cywinski Jackson designed the CoorsTek Center. Picture: Ron Pollard

  5. Click image to expand

    Bohlin Cywinski Jackson designed the CoorsTek Center. Picture: Ron Pollard

  6. Click image to expand

    Bohlin Cywinski Jackson designed the CoorsTek Center. Picture: Nic Lehoux

of

Science stars at new Colorado education facility

Magda Ibrahim
03 Apr 2019

Bohlin Cywinski Jackson designed the CoorsTek Center at the Colorado School of Mines in the US.

The new CoorsTek Center at the Colorado School of Mines – an education and research facility dedicated to connecting students, faculty, researchers, and industry professionals – is now complete. 

Designed by Bohlin Cywinski Jackson in association with Anderson Mason Dale Architects, the four-storey building is home to the College of Applied Science and Engineering (CASE) and Department of Physics. 

The design facilitates collaborative partnerships among the college’s three other departments and two interdisciplinary programs: the Department of Chemistry and Geochemistry, the Department of Chemical and Biological Engineering, the Department of Metallurgical and Materials Engineering, the Materials Science Program, and the Nuclear Science and Engineering Program. 

The building’s design employs massing and materiality to connect to the site’s historic context and the omnipresent Front Range landscape. 

Its metal and glass facade is vertically punctuated by service cores clad in dark masonry, which help to anchor the building’s entrances. 

Floating horizontal masonry panels made of the signature pale brick used extensively throughout campus add visual interest and introduce a forward-looking aesthetic utilizing the historical palette. 

The northwest exterior, which fronts the popular campus green, Kafadar Commons, consists of full-height glazing at Level 1, and vertical glass panels and metal fins at Levels 2 and 3.

While the Center is designed to accommodate CASE, the larger campus need for general classroom space provided an opportunity to draw students and faculty of all disciplines through the building. 

Media-intensive ‘Active Learning’ rooms are flexible and can be rearranged for group work and discussions as curriculum dictates. 

Outside the classrooms on Level 1, a lively promenade with panoramic visual connections to the campus green incorporates seating and collaborative work areas. 

These spaces emulate tech workplaces to create an open, dynamic environment that will prepare students for post-college work life. 

The center was created with a $27 million gift from CoorsTek and the Coors family. 

The World Architecture News Awards showcase the best international design in both current and future projects. Entries for the 2019 Awards are now open - for further information and to submit your entry please click here.

To see the full list of winners from the 2018 WAN Awards, click here

 

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team