1. Click image to expand

    Picture: Schmidt Hammer Lassen Architects

  2. Click image to expand

    Picture: Schmidt Hammer Lassen Architects

  3. Click image to expand

    Picture: Schmidt Hammer Lassen Architects

of

Boston tees up new trade center

Jez Abbott
05 Apr 2019

The lavish project will draw more people to Boston's Commonwealth Pier

Designers are to revitalize a major world trade centre to give more buzz to a seaport district.

Danish architectural firm Schmidt Hammer Lassen Architects is designing the Seaport World Trade Center mixed-use development.

The prominent 68,500-square-metre project will draw more people to Commonwealth Pier in Boston’s Seaport District, historically a major maritime hub.

Once the largest pier building, the structure completed in 1901 will be transformed to include modern office spaces, retail, dining, and public amenities; and event space.

Schmidt Hammer Lassen with Boston-based architectural firm CBT will maintain the site’s historic origins but introduce new materials, increased daylight, and new points of connectivity.

“The Seaport World Trade Center has a rich history and ambition to become a central component of the rapidly developing district,” said Kristian Ahlmark, design director.

“This is more than redesigning a building: it becomes a masterplanning task as thousands of people will utilize the building and its surrounding plazas, courtyards and walkways each day.”

Revitalization will improve public access throughout the site, expand retail offerings, and enhance site's resilience and sustainability.

Throughout the development, 15,200 square metres of new and enhanced outdoor public space including courtyards, walkways, green rest spaces, and a grand plaza, will act as a big draw.

A new 2,300sqm public waterfront plaza located near the south-west corner of the site will become the pier’s central gathering point.

The plaza provides an open, flexible outdoor space able to accommodate year-round events, and is dotted with tree planting, custom seating elements, and areas for moveable tables and chairs.

Running along the entire perimeter of the project is the Harborwalk, a paved pedestrian path that provides views to downtown Boston, East Boston, and the Boston Harbor.

Custom seating elements with integrated planters and lighting will line the walkway that expands occasionally at niches cut into the building’s facade.

Each unique niche will provide public seating, sheltered areas, signage, and connectivity to retail and dining. Total building area is 68,500 m2 and the landscape architect is Sasaki.

The World Architecture News Awards showcase the best international design in both current and future projects. Entries for the 2019 Awards are now open - for further information please click here.

To see the full list of winners of the WAN Awards 2018, click here

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team