1. Click image to expand

    Bohlin Cywinski Jackson created High Meadow Studio. Picture: Christian Phillips

  2. Click image to expand

    Bohlin Cywinski Jackson created High Meadow Studio. Picture: Christian Phillips

  3. Click image to expand

    Bohlin Cywinski Jackson created High Meadow Studio. Picture: Bohlin Cywinski Jackson

  4. Click image to expand

    Bohlin Cywinski Jackson created High Meadow Studio. Picture: Bohlin Cywinski Jackson

of

Rural studio space expands at renowned Fallingwater

Magda Ibrahim
14 Mar 2019

Bohlin Cywinski Jackson has designed an expanded studio space for summer students at Frank Lloyd Wright’s renowned Fallingwater, in Pennsylvania.

Bohlin Cywinski Jackson has designed High Meadow studio, a re-purposed educational hub for students of the Fallingwater Institute’s summer residency programmes in architecture, art, and design.

 The collaboration with the Western Pennsylvania Conservancy, which is entrusted to preserve and conserve Frank Lloyd Wright-designed Fallingwater and the natural and historic lands of the region, sees High Meadow Studio complement its rural setting with modest form and efficient materials. 

The High Meadow Studio is an expansion and renovation of an existing garage a short walk from the High Meadow Dwellings, a project also completed by Bohlin Cywinski Jackson. 

Previously used as the design studio for the Fallingwater Institute’s summer programmes, the garage’s size limited their capacity while the lack of natural daylight, views, and ventilation disconnected the space from the adjacent meadow.

To address these restraints, the design team created a new studio that doubles the existing footprint, adding a fabrication shop, review space, storage, support services, a covered outdoor work area, and a strong connection to the natural surroundings. 

Rather than demolish the aging garage structure, the team re-skinned and re-purposed the space to serve as the fabrication shop. 

Opaque double garage doors were replaced with translucent panels that fill the space with diffused light, and, when opened, direct views of the meadow. 

The addition to the garage – the studio pavilion – is positioned strategically into the forest between mature trees. 

The extension’s interior is defined by a translucent north wall paired with a full-length pin-up wall to the south. 

In counterpoint to the twin doors that open to the meadow, the studio pavilion is punctuated with a single transparent portal out to the work-porch and woods. 

Framing the link between the shop and studio, two red-stained plywood cores house the support and storage spaces. 

Roof vents draw air from the forest floor across the studio through operable panels. Custom screen panels deter insects while allowing breezes to flow through the structure.

The simple gabled roofline of the existing space extends over the new studio, breezeways, and outdoor work-porch. The natural plywood ceiling and modest wood trusses are activated by a translucent ridge lite that transects the length of the work-porch and studio.

The World Architecture News Awards showcase the best international design in both current and future projects. Entry to 2019 WAN Awards is now open - for further information please click here.

To see the full list of winners of the WAN Awards 2018, click here

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team