1. Click image to expand

    Studioshaw created Kindred in London. Picture: Ed Reeve

  2. Click image to expand

    Studioshaw created Kindred in London. Picture: Ed Reeve

  3. Click image to expand

    Studioshaw created Kindred in London. Picture: Ed Reeve

  4. Click image to expand

    Studioshaw created Kindred in London. Picture: Ed Reeve

  5. Click image to expand

    Studioshaw created Kindred in London. Picture: Ed Reeve

  6. Click image to expand

    Studioshaw created Kindred in London. Picture: Ed Reeve

of

History and modern design share Kindred spirit

Magda Ibrahim
13 Mar 2019

Architecture practice Studioshaw has completed Kindred, a new creative community space in west London.

The 7,500 sq ft scheme sees the transformation of the existing Grade II listed Bradmore House in Hammersmith into a multi-use development. 

The scheme, which seeks to promote community spirit and collaborative working, comprises a café, bar, restaurant, live events venue, studio rooms for wellness activities and co-working space. 

Studioshaw’s scheme occupies a three-storey building with the design reflecting the different uses and characters of each of the floors. 

The ground floor is set to be open all day to the local community while the upper two floors are reserved for Kindred members and their guests. 

The sensitive design makes use of the building’s existing features, revealing the listed walls of the building, and expressing the large Georgian windows. 

The walls are painted in heritage colours to complement the original features of the building.

Connected to the surrounding public realm of Bradmore Square, a private planted terrace links to the ground floor all-day café/bar offering.

Furniture by Hay, combined with a palette of materials such as marble and brass detailing, has been used to create a contemporary yet classic bar feel. 

The central level is flexible to allow for a variety of functions; by day the space facilitates co-working, and by night it will offer food, music and events.

The top floor contains a series of private rooms suitable for yoga and meditation, meetings and private dining, which can be reconfigured and connected for larger events. 

On this floor is a listed ornate, panelled room that was previously housed at the Geffrye Museum and returned to the site in the 1990s. 

All architectural features and artefacts have been salvaged and incorporated into the interior of the building, such as the early 18th century panelling and cornices, and the timber on the walls of the staircases. 

Key design features for the scheme include bespoke furniture pieces, suitable for the differing co-working/dining requirements and an atmosphere-responsive chandelier. 

A collaboration between manufacturer and design gallery Matter of Stuff and designer Umut Yamac, a sculptural kinetic chandelier ‘Flicker’ is a focal point for the space.

Manufactured in Italy by Matter of Stuff, the chandelier features seventy long-stemmed brass leaves that balance from a ring-shaped canopy and are perpetually in motion, providing animation and intrigue.

Mark Shaw, director at Studioshaw said: “We are delighted to have worked with Kindred to create a unique creative space in the heart of west London. We are pleased to support a new type of co-working space for individuals and businesses, encouraging community to live, work, relax, interact and experiment together.”

The World Interiors News Awards showcase the best international design in both current and future projects. Entry to 2019 WIN Awards is now open - for further information please click here.

To see the full list of winners of the WIN Awards 2018, click here

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team