1. Click image to expand

    Picture: Ossip van Duivenbode

  2. Click image to expand

    Picture: Ossip van Duivenbode

  3. Click image to expand

    Picture: Ossip van Duivenbode

  4. Click image to expand

    Picture: Ossip van Duivenbode

  5. Click image to expand

    Picture: Ossip van Duivenbode

  6. Click image to expand

    Picture: Ossip van Duivenbode

  7. Click image to expand

    Picture: Ossip van Duivenbode

  8. Click image to expand

    Picture: Ossip van Duivenbode

  9. Click image to expand

    Picture: Ossip van Duivenbode

  10. Click image to expand

    Picture: Ossip van Duivenbode

of

Big, green building for Big Green Egg

Jez Abbott
08 Jan 2019

A new head office for a manufacturer of barbecues blends interior architecture with furniture into a seamlessly sustainable design.

The design team, Paul de Vroom + Sputnik, created an all-encompassing building for Big Green Egg Europe contrasting a robust exterior with a light and attractive interior organized around a central patio.

High-quality materials and finishes underline the quality and appearance of the Big Green Egg brand, called Kamados. The building is sustainable in generating its own electrical power supply, heat and cold and it contributes green roofs to the environment.

Due to its timeless design, flexible plan and application of honest materials, the building has a durable aesthetic, according to the architect. The office in De Lier, the Netherlands, delivers to European importers in 42 countries. To enhance creative processes, an inspiring work environment was necessary in an open setting, with a high-quality outdoor space for demonstrations.

Team Paul de Vroom + Sputnik created a building with a pure main form, a natural spatial design and use of specific materials. The building consists of a dark square volume in two layers, echoing a warehouse. Around the building the facade has continuous floor-to-ceiling high windows with slender steel frames set in massive brickwork walls.

A barbecue happens outside, therefore the outdoor area is designed in close relation with the building. A square patio is centered in the building. Its floor level is halfway between the ground and first floor. A full-grown tree marks the middle of the patio and provides comfortable shade from the sunlight.

In the interior, the design and layout of each room is tailored to the specific use, for formal reception, group brainstorming sessions or private phone conversations. Natural, high-quality materials have been used in the interior such as flagstone flooring unifying different spaces. For the more confined, private spaces, special dynamic wall furniture has been designed. In the boardroom meanwhile a complete wall is covered with acoustic felt artwork.

Six triangular tables were designed by Team Paul de Vroom + Sputnik - the 60 ° table uniting the intimacy of a round table with the modularity of a square model. The building generates its own electricity, heat and cold supply by means of sun collectors on the roof, and underground cold and heat storage. A green roof is applied with a rainwater storage system and the terrain around the building is paved with grass tiles that allow easy drainage.

The World Architecture News Awards features the best in international retail design, as well as other types of current and future projects. To see the full list of winners and categories for the WAN Awards 2018, click here

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team