1. Click image to expand

    Picture: Yerce Architecture

  2. Click image to expand

    Picture: Yerce Architecture

  3. Click image to expand

    Picture: Yerce Architecture

  4. Click image to expand

    Picture: Yerce Architecture

  5. Click image to expand

    Picture: Yerce Architecture

  6. Click image to expand

    Picture: Yerce Architecture

  7. Click image to expand

    Picture: Yerce Architecture

of

Designers focus on photography

Jez Abbott
04 Jan 2019

Yerce Architecture and Zaas have zoomed in on crisp, multifunctional modernism for their latest creation called Studio Loft.

The conversion of a flat into photography studio, home and art gallery is spread across two floors: ground floor is the photo studio and exhibition space, with office, kitchen, sleeping and rest zones on an upper floor overlooking a quiet street parallel to a boulevard in Alsancak, Izmir.

The apartment was part of a five-storey housing block and the client, a well-known photographer in Izmir, wanted a place to live and work while enabling his studio to exhibit.

A crucial goal was to maximize the creative space for the photographic studio, so both upper floor and mezzanine were planned to serve as spaces for photo shooting. The 'loft’ space therefore intertwines working, living and exhibiting functions under the one roof of a photographic studio.

Key design challenges were how to transform a standard apartment into a multifunctional area and how to establish permeability within the various spaces to improve the flow of life. The exhibition space enabled architects to create a more open area and integrate the wide sidewalk with the front of the apartment and the overall design.

Sliding folding glass doors form the facade and open completely to enhance fusion of inner and outer spaces. By dovetailing spaces, potential visitors passing by will see the exhibition and be tempted to go inside. The sidewalk itself becomes a social area for opening nights, with people mingling on the street rather than in an enclosed gallery space.

The result is a clever but cosy and fun layout that hits a perfect balance between separation and incorporation of multiple functions. The design is both public and private and contributes to the surrounding built environment.

The World Architecture News Awards features the best in international retail design, as well as other types of current and future projects. To see the full list of winners and categories for the WAN Awards 2018, click here

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team