A rock solid residence

Nick Myall
Wednesday 10 Oct 2018

This home’s design pursues a double objective. On one hand, to provide its inhabitants with maximum privacy and, on the other, to become an iconic building within the neighbourhood

This single family house is located on a corner plot of the residential district of Abdulla Al Salem, Kuwait. The concept and design by AGi architects stems from a controversial duality imposed by the clients need for complete privacy as well as the desire for distinguishing the house into an iconic building from within the neighbourhood. 

The buildings’ structure is composed of reinforced concrete formed in a similar fashion to a folded piece of origami, and the structure rotates around itself creating a central courtyard from which all the spaces in the house are turned towards. The openings overlooking the street rarely occur, however when they appear they are inclined to prevent views and excessive sun light into the interior. 

With relatively smaller spaces than the local standards, the design intent is to give maximum functional flexibility, by introducing multiple routes to enable continuous communication between different rooms without interruptions. Similar to traditional Muslim architecture, the use of corridors is avoided, instead the house is seen as a whole entity comprised of changing conditions based on the various activities unraveling throughout the course of the day.

Nick Myall

News editor

Key Facts:

Residential
Architecture
Kuwait

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team