of

Creating an urban oasis

Nick Myall
Thursday 13 Sep 2018

Henning Larsen aims to bring a Scandinavian ethos to “The Springs” in Shanghai

Henning Larsen’s project The Springs evokes the dramatic mountain landscapes found throughout rural China, mirroring the mountain landscape with tall, terraced towers sheltering a green public square. The massing of the buildings creates a sheltered microclimate within this plaza, with building positioning and vegetation working to improve air quality, reduce noise pollution and bring natural light into the space. Designed in collaboration with landscape architects SLA, this central commons encourages natural pedestrian flow from all surrounding areas, inviting the surrounding community into an active shared space characterized by green gardens and public art.

“We wanted to create a protected environment in this city center that contributes to the potential for this development to become a new focus that generates and attracts public life in uptown Shanghai,” explains Claude Bøjer Godefroy, Design Director and Partner at Henning Larsen. 

People’s wellbeing and health at the core

Inspired by shan shui, a traditional form of Chinese landscape painting, the terraces and balconies of the stepped buildings host lush gardens saturated with native vegetation. Outdoor terraces on every floor extend the ground-level terrace landscape upwards, supporting an immersive green atmosphere within the city.

As Claude Bøjer Godefroy states, “We understand sustainability in broad terms. It is important to offer people an environmental-friendly surrounding while at the same time developing a building that stages human interaction.”  

Aimed at creating future-thinking workspaces for creative industries, the three Henning Larsen-designed buildings of the masterplan provide wide provide flexible workspace and comfortable common areas. Generous communal spaces and shared facilities throughout the development offer enrichment to the greater community, making The Springs a positive asset to its urban surroundings.

The project began construction on 12th July 2018 and is expected to finish in 2020, providing a people-oriented, sustainable and innovative workspace to the Yangpu district - one of the fastest growing neighborhoods and education hubs in Shanghai. 

Nick Myall

News editor

Key Facts:

Architecture
China
Commercial Offices Retail Residential

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team