David Chipperfield Architects completes in Duke Street

Nick Myall
Thursday 13 Sep 2018

This project in central London combines architectural heritage with the functionality of a department store and provides a vision of the future of luxury retail

A new entrance building and a 5,000 sq m accessories hall, which together comprise the Selfridges Duke Street, project in central London is now complete.

Designed by David Chipperfield Architects Ltd the project covers the entire east wing of the ground floor in the Oxford Street flagship store and seeks to establish a singular identity for the department store through a cohesive architectural framework. The new entrance unites Selfridges’ two historic buildings and creates a new continuous floor plane for the new accessories hall.

Commenting on the completed project David Chipperfield says: “Selfridges has a deep understanding of the architectural heritage and urban presence of the department store, as well as a clear vision for the future of luxury retail. Our task was to unite these elements while stitching together various buildings along Duke Street.

“Externally, we have sought to reinforce the civic function of the store with a grand new entrance. Internally, we have established a sense of coherence between the brand concessions, and reasserted a hierarchy under the strong neo-classical architectural elements of the original building.”

Nick Myall

News editor

Key Facts:

Architecture
United Kingdom
Commercial Retail

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team