of

Less is more...

Nick Myall
Friday 23 Feb 2018

Nicholas Szczepaniak Architects were inspired by canal boats on the Regents Canal to remodel this London waterside home

Union Wharf is a mid terrace canal side property built within the footprint of a converted factory building  located along the Regents Canal in Islington, London. The aspiration of the project was to transform a dated, under-performing and compromised couple’s dwelling into a contemporary, energy efficient and spatially generous family home.

Works consisted of a full refurbishment and remodel of the three-storey property including the replacement and extension of an existing roof top conservatory to transform it from an unusable store room into a contemporary habitable space that can be used all year round with an external terrace.

The approach throughout the project was to use moderately priced materials, adding value through thoughtful, crafted details and care during execution.

The footprint of the existing conservatory was increased to create a flexible space that can either be used as a guest suite, lounge and/ or study. Located along Regents Canal, the new roof top structure is inspired by canal boats incorporating an enveloping oak and ash interior. As the roof top expresses so much of the structure, Nicholas Szczepaniak Architects worked closely with Blue Engineering from an early design stage. Timber and steel flitched components create structural legibility adding rhythm and texture whilst enhancing the perception of volume. The layered south elevation maximises light, views and enhances connectivity with the terrace and sky. It is articulated by 3 bespoke picture frames fabricated from 10mm steel plates that respond to the interior zoning of the space. The frames accommodate full height sliding glass doors as well as glare reducing steel cables strung vertically in tension in front of the glass to diffuse daylight.

The primary living space at ground floor was reconfigured to resolve the disconnection of the kitchen, lounge and dining area whilst creating an open free flowing space. A sliding glass partition allows a new playroom to be concealed or connected when appropriate to the main living space. Bespoke rotating window shutters fabricated from fluted glass provide privacy from users of the canal tow path whilst maximising natural light and views.

Inspired by the former industrial use of the building, the material palette incorporates raw and uncovered finishes such as the original concrete soffit, which contains the scars of where walls were located whilst the building was used as a factory. In contrast to this, elements such as the kitchen, fixtures and fittings are precisely detailed, warm in colour and texture to create a unique material palette with a contemporary yet homely atmosphere.

The WAN Awards Residential category is now open for entries 

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

Nick Myall

News editor

Key Facts:

United Kingdom
Residential
Architecture

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team