A circular solution in Lódz

Nick Myall
Friday 02 Feb 2018

MVRDV’s designs for offices and retail spaces in Lódz introduce a contemporary look to Poland’s third city

MVRDV’s plans for a 31,000m2, 13-floor high building in Lódz, Poland, integrate into the recently developed surroundings with a distinct glazed brick and glass façade, surrounding a new plaza. The project was commissioned by Invest Company and it will break ground this summer with  completion slated for 2020.

Located in the centre of Lódz across the street from the newly developed railway station “Fabryczna” and in proximity to the Alexander Nevsky Cathedral and Lodzki Dom Kultury (Culture House), Fabryczna offices draws inspiration from the city’s distinct industrial textile heritage reimagined for contemporary use.

MVRDV are working with co-architects Piotr Bilinski Architects, WSP for all technical advisory work, Essox façade consultants, Gress for real estate services and LOLA Landscape Architect on the design of the public space and roof garden.

The 31,000m2 glass and glazed-brick, mixed-use building is one of the latest developments for Lódz’s New City Centre and will include 27,000m2 of offices spread over thirteen floors and 4,000m2 of retail on the ground floor, with a courtyard designed by Dutch firm Lola Landscape Architects.

“This building will help to bring back more density and urbanity right in the heart of Lódz,” explains Nathalie de Vries, co-founder of MVRDV. “We have created with our design, an ensemble with a tower, referring in proportions to the mansions of the industrialists, surrounding a new public court. The specially designed glazed-brick façade with a colour scheme which blends from red to metallic grey refers both to the past and the city’s future ambition.”

The building has a distinct envelope given the strict instructions for a 4-storey plinth, respecting the outline of the plot and at the same time, allowing for a tower height of up to 55 metres. The plinth is a band of retail spaces on the ground floor with offices above and a depth that allows for maximum daylight into all floors.

The rounded plinth and tower are curved to create a series of smaller volumes which gives the project a more intimate scale and also provides a more individual identity to future tenants. The courtyard has an opening towards the culture centre and a passage towards Kilinskiego Street with the intention to introduce a new walking route through the area, meaning the tower is welcoming to those passing by.

The private green roof and public courtyard by Lola landscape architects are designed as a family of semi-public spaces with greenery, a large variety of vegetation and spaces for terraces and bikes. In future, Fabryczna offices will connect to the Central station and other parts of the city through an underground tunnel.

Fabryczna offices is the second project of MVRDV in Poland, following last year’s completion of Baltyk, Poznan. Construction is scheduled to begin in summer 2018 with a completion date set for 2020.

The WAN Awards Future Projects category is now open for entries 

Click here for more details  or email wanawards@haymarket.com

Nick Myall

News editor

Key Facts:

Commercial Offices
Architecture
Poland

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team