of

The butterfly effect

Nick Myall
Wednesday 10 Jan 2018

This studio in Westport, USA combines timber, steel and thermally-insulated glass to create a unique structure

Designed by Valerie Schweitzer Architects and inspired in part by the closing of a butterfly’s wings and other organic forms, this 350 square-foot art studio and private office for a family home in Westport, Connecticut, provides a serene refuge.

Like shards protruding from the earth, the studio’s angled panels clad in stucco and recycled teak, impart a primitive and futuristic quality at the same time. The structure exploits the potential of glass, wood and steel.

The expansive skylight of steel and thermally-insulated glass eliminates the need for day-lighting, even for an artist. It also creates an airiness despite the confined floor plate. Efficiency is furthered by the sealed poured concrete floor that contains radiant heat piping; one may roll a work desk on wheels throughout the space.

Due to the skylight and narrow windows, there is a strong sense of privacy and being hidden from the rest of the world. The view of changing skies and light create an optimal space for intermittent reflection during artistic production. 

Cross-ventilation is achieved by carefully placed windows that capture breezes off the proximate Long Island Sound. A half-bath is included. [Source V2com]

Nick Myall

News editor

Key Facts:

Residential
Architecture
United States

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team