of

SimpsonHaugh completes Dollar Bay

Nick Myall
Monday 11 Dec 2017

Defining the gateway to the Isle of Dogs in London’s docklands, Dollar Bay will be a catalyst for high quality architecture in the area

SimpsonHaugh has completed a new 31 storey residential tower in London Docklands, commissioned by a joint venture between developer Mount Anvil and Citystyle (part of One Housing).

Set on a 0.24 hectare site, the development provides 125 waterfront homes (including ten affordable homes). Spacious and light, each apartment enjoys a generously sized winter garden and floor-to-ceiling glazing. Ranging from studios to three-bed apartments and penthouses, the homes are supported by residents’ facilities including a dock view gym, private garden with a children’s playground, basement car parking, cycle storage and 24-hour concierge.

SimpsonHaugh has produced a building underpinned by a taut geometry. Dollar Bay features an angular, glass façade with folds and creases which capture the light differently and evoke a waterfall gathering pace as they descend. Working from the inside out, the practice designed a floorplate that orientates apartments east to west, providing double if not triple aspect views, for almost all homes.

Dollar Bay’s distinctive crystalline form was driven by its internal plan. It is split into two primary structures connected by a central circulation spine, with the larger component facing west and the smaller facing east. The west façade is inclined inwards and outwards, with increased pitch towards the base of the structure. The structural form of the tower minimises the floor plate at the base, creating additional space for a landscaped public realm.

Defining the gateway to the Isle of Dogs, Dollar Bay is a catalyst for high quality architecture in the area, rejuvenating the previously underused land on the waterfront. Now fully accessible, the public space delivered as part of the development provides a landscaped setting, outdoor seating, public art and a café.

The building achieved Code for Sustainable Homes Level 4 through features such as the Winter Gardens which act as a thermal buffer zone to the fully glazed building. These create their own microclimate that responds to all weather conditions and offers natural ventilation.

A unique dock water comfort cooling solution is designed to be highly energy efficient, potentially saving homeowners 39% on costs and reducing carbon footprint by 23% compared to traditional technologies. It is the first time London Dock water has been used to cool a residential building, which also serves to safeguard the building’s sleek appearance as no unsightly and noisy plant is visible externally.

Nick Myall
News Editor

Key Facts:

Residential
Architecture
United Kingdom

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team