of

Creating a jewel of a building

Nick Myall
Monday 19 Jun 2017

Traditional elements of Indian architecture and Jali screens have been used to reduce the heat gain of this building in Nagpur, India

Situated on a small plot of 483 sq m with a usable area of 285 sq m, this small office building is restricted on all sides in plan as well as governed by a height restriction.

Located in the city of Nagpur, India which has a tropical and dry climate with temperatures ranging from 40 to 48 degree Celsius in summer. The building manifests Indian traditions creating a structure that strongly contextual to the site and its location, simultaneously creating a sculptural identity. Jali perforated stone work has been used to create latticed screens on the exterior of the building to increase the flow of air into the sturucture.

The planning of the building has been done in such a way that all service areas are on the south east corner and the main usable areas of the offices are on north side, effectively reducing heat intake from south side. The building houses small office spaces making it necessary to have internal spaces naturally cooler for which the screens act as a perfect sheath.

The building is designed in response to excessive heat imbibing traditional elements.

This G+3 storey structure has a Jewellery showroom on its ground floor with the above three floors dedicated to office areas provided with  basement car parking.

The building is fragmented into cubes of different sizes with a screen around the building with the double glazed unit as primary building envelope. The void between the envelopes will be used for the plants to further reduce the heat gain created by the building which will be extremely energy efficient in response to city’s 45 degree Celsius temperature during summer that runs from March to September.

The concept of the Jali screens used on the exterior is to force the air through small openings, cooling it and increasing its force marginally. This element of traditional Indian architecture has been used to reduce heat gain, increase ventilation and reduce outside noise from traffic. This office building will stand out within its neighbourhood due to its geometric envelope holding Jalis in it.

The WAN Awards Future Projects category is open and the final deadline for entries is 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

Nick Myall

News editor

Key Facts

Architecture
India
Commercial Offices

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team
Jobs
  • Architectural CAD Technician

    Architectural CAD Technician Reference: KOIPS4E65YU Location: Ipswich Salary: Competitive based on experience A successful Architectural practice, ...
    • Penguin Recruitment Architecture
    • Ipswich, Suffolk
  • Planner / Senior Planner

    We have an exciting opportunity with our established planning team, working on a diverse range of projects.
    • Pro Vision
    • Ampfield, Hampshire
  • Enforcement Officer - North East - outside IR35

    A Local Authority in the North East are looking for an Enforcement Officer to assist them with a backlog of cases for an initial contract of 6 months,
    • Oyster Partnership
    • North East England
  • Head of Planning

    Do you have the vision to make Suffolk an even better place to live and work, and the skills to make it happen?
    • Suffolk County Council
    • Suffolk
  • Town Planner (Associate)

    Stride Treglown are offering a career position Planning lead for the Southern Region. As a past National Town Planning Consultancy of the Year, we ...
    • Stride Treglown
    • Solent (near Winchester)