of

An eco-village with a new twist

Nick Myall
26 May 2017

Jean Pierre HEIM and Carolyn HEIM architects have taken a new approach by revitalized an existing native village into a New Eco Tourism resort in China

The Chongqing delegation to the National People's Congress suggested that the city of Chongqing be the start of the Silk Road economic belt and the hub of a 21st century maritime Silk Road, connecting the Chinese interior with the rest of the world.              

Chongqing is at the upper and middle reaches of the Yangtze River, which connects to the maritime Silk Road. 

It is the only municipal city in the mid west region, and also the national central city, connecting the Yangtze River economic belt and the "Silk Road" economic belt.

Different than the East coast of China, the silk industry has more emphasis on silk reprocessing, Western parts is more focused on raw silk production due to its natural weather and soil conditions, mostly in Chongqing and Yunnan areas. Also as the land cost and manpower cost is increasing on the east coast, business is shifting to the west. With the government's preferential policies, Chongqing's silk industry has seen some significant developments.

Located in an appropriate location in Bishan near Chongqing the site of Vito’s childhood village, the geographic site is like a circle. A circle with directions to north, south, east and west.

Divided in eight categories from number one to number eight we would see different architecture. Using the circle in a perfect definition. The feng shui factor is obvious and will be a great start for our project.

The silk thread and the cocoon , the Mulberry tree and silk production in Chongqing are  the inspirational elements and the main directions of this project.

A symbolic projection, a symbolic design, the main characteristic of the climate the culture and the geology are a multi directional aspect of this project.

The goal of the project is to keep the existing architecture the local design and also the local materials with a true integration of nature.

The architects stated: “When we design we respect this environment and we will use local material and also we will respect a true design of an organic architecture.

“The goal of this design is also to keep the villages and existing homes that will be refurbished and give a modern contemporary look from the inside by keeping the existing form of the outside.

“This design will also enhance the contemporary architecture that we will keep as well as the symbols in action during the whole design process...”

The WAN Awards Future Projects category is now open until 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

From the architects

Key Facts

Residential
Architecture
China

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team