Fougeron updates the Kapor Centre

Nick Myall
Thursday 23 Mar 2017

Fougeron Architecture’s adaptive reuse project has transformed an existing 1920s-era office in Oakland into an innovative workspace

The LEED Platinum transformation of a 1920s building is designed to be an expression of the Kapor Center’s vision for a connected, open, democratic world. This circular volume carries an open stair through the building’s original three floors to a fourth-floor addition, linking floors and connecting a range of workspaces. 

For its new headquarters, The Kapor Center commissioned a design competition to transform an existing 1920s-era office building in downtown Oakland into innovative workspace. The Kapor Center for Social Impact works to improve access to opportunity, participation and influence in the United States for historically underrepresented communities through investments in information technology and partnerships. The new headquarters had to be an architectural manifestation of the Kapor Centre’s core values: connectivity, openness, and democracy. The design is modern and harmonious, blending high-tech and humanism. 

Open spaces encourage collaboration and camaraderie, as well as flexibility. The clean interiors cater to informal social spaces that invite the interaction of staff, partners and visitors. Efficiency is paramount in the design, creating operational spaces that use human and technological resources sensibly, economically but imaginatively. The LEED Platinum building in an expression of the centre’s vision for a connected, open, and democratic world. This circular volume carries an open stair upward through the building’s original three floors to a fourth-floor addition, linking floors and connecting a range of workspaces. Throughout the building, the circular volume acts as an organizing and integrating principle, linking the various floors and functions while maintaining the separations needed to meet code and maintain privacy.  On the fourth floor, a modern dome and oculus establishes the Centre’s presence and its role to grow outward and upward within the community. The dome signals the centre’s mission to leverage tech-driven innovation with the highest goals of social transformation and equality.

The WAN Awards Adaptive Reuse category is now open until 30th June.

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

 

Nick Myall

News editor

Key Facts

United States
Commercial Offices
Architecture

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team
Jobs
  • Architectural CAD Technician

    Architectural CAD Technician Reference: KOIPS4E65YU Location: Ipswich Salary: Competitive based on experience A successful Architectural practice, ...
    • Penguin Recruitment Architecture
    • Ipswich, Suffolk
  • Planning Strategy and Policy Manager

    This post is responsible for leading the council’s planning strategy and policy team to maintain an up-to-date planning policy framework.
    • London Borough of Lambeth
    • Lambeth, London (Greater)
  • Planner / Senior Planner

    We have an exciting opportunity with our established planning team, working on a diverse range of projects.
    • Pro Vision
    • Ampfield, Hampshire
  • Enforcement Officer - North East - outside IR35

    A Local Authority in the North East are looking for an Enforcement Officer to assist them with a backlog of cases for an initial contract of 6 months,
    • Oyster Partnership
    • North East England
  • Head of Planning

    Do you have the vision to make Suffolk an even better place to live and work, and the skills to make it happen?
    • Suffolk County Council
    • Suffolk