of

The view from the top

Nick Myall
Tuesday 07 Mar 2017

Studio Seilern Architects are planning a mountain top restaurant in the Swiss Alps that takes its inspiration from local carved stone sculpture

Located at the top of the mountain, where three cable car lines meet, the new Gütsch Restaurant will be the heart of the new ski region Andermatt-Sedrun in the Swiss Alps.

Studio Seilern Architects’ concept creates a robust landmark which responds to the dramatic setting of the landscape. The new restaurant will be designed as a contemporary “hameau”, a Swiss hamlet, taking inspiration from the carved stone sculpture of Horta de Ebro by Manolo Valdez.

Made out of local stone and reflecting the silhouette of vernacular Swiss villages, Restaurant Gütsch will cater both for the aesthetic and the climatic challenges of a unique site. The wide openings will offer panoramic views over the valley of Andermatt, whilst the timber-lined interior walls offer cosy comfort.

The large South-facing terraces will create a further interplay between the lightness of timber and the heaviness of the stone façade. By propping the terraces on slender columns they are read as a light ribbon wrapping the base of the buildings.

Nick Myall

News editor

Key Facts:

Architecture
Switzerland
Commercial Offices

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team