of

WAN Mixed-Use Award 2016 Shortlist Announced

Nick Myall
Thursday 05 Jan 2017

Six shortlisted projects highlighting the best in Mixed-Use

The WAN Mixed-Use Award 2016, now in its third year showcases the most effective and original mixed-use projects, worldwide. 

Projects in this category have to display a significant combination of two or more uses such as residential, commercial, leisure and civilian space that work together harmoniously. This includes designs that allow for further development or changes to the use of space.

Entries are judged by a panel of industry professionals, each of whom has considerable experience in developing impactful mixed-use developments. 

This year’s respected jury panel were: David Barnett, Founder & CEO at Londonewcastle, Cristina Garcia, Principal at KPF, Michael Taylor, Senior Partner at Hopkins Architects and Pascal Wensink, Main Board Director of EPR Architects.

The jury were impressed with the high standard of all of this year’s entries and had the difficult task of selecting a shortlist. However, after much discussion, the jury agreed on a shortlist of six, listed below in no particular order:

The Scene in London, UK by Pollard Thomas Edwards

The Scene, a landmark mixed-use building by Pollard Thomas Edwards for their clients Hill and ISHA, delivers Walthamstow’s ambitions for town centre regeneration - a revitalised night time economy in the form of a buzzing new cinema and restaurants, a mix of housing and a memorable building announcing the entrance to a new public plaza at the head of Europe’s longest outdoor street market.

Mike was particularly impressed with the façade of the building: “A very competent urban scheme which cleverly locates the black box cinema spaces under the residents’ garden and wraps them with retail and housing. The undulating facade successfully breaks up the massing along the street and gives a rhythm which ends with the stepping balconies around the corner, all very controlled and detailed with care and skill.”

Cristina also liked the project but had some concerns about the amount of light penetration in some areas of the building: “A very compact, well integrated development. There is a good proportion of the public spaces between the buildings and the breaking of the block into smaller sections is a good idea. However, the Facade treatment feels quite dark for the UK, over playful and almost arbitrary. This creates a question about the amount of daylight in some of the apartments especially at the corners.”

Pascal concluded by saying:  “The addition of the cinema complex to the residential & retail uses is unexpected, however, as a destination together with the adjacent retail it helps animate the public realm.”

Lubango Centre in Lubango, Angola by Promontorio

The peace and prosperity brought by the end of the Angolan civil war witnessed the beginning of development and urban reconstruction. At first exclusively focused in Luanda, it has gradually extended to hinterland cities such as Lubango, capital of Huila district. This small town, founded in the early 20th-century, is one of the main references of Portuguese colonial urbanism in Africa.

David liked the architect’s simple approach: “The beauty is in its simplicity and represents freedom, progress and opportunity. It sits neatly into the broken contents of its surroundings including retail, office and living space.”

Cristina went on to say: “A dark and strange contribution to the context. Pure geometry and the use of the brick on the façade are interesting.”

Mike set the building in the context of Angola’s recovery from its Civil war: “Deceptively well planned single building block with retail, office and residential uses stacked on top of each other. A valid response to the context with its earth-like materiality and appropriate to the local climate with its small openings and set back glazing. Although clearly similar to numerous European schemes it is nonetheless something to be genuinely proud of given that Angola is still recovering from a Civil war that lasted from 1975 until 2002.”

PACIFIC Bondi Beach in Sydney, Australia by PTW Architects

PACIFIC Bondi Beach is an adaptive re-use of the existing Swiss Grand Hotel with the construction of new facades and additional floors. The new architecture makes reference to the ‘Art Deco’ character of the street and influences associated with Bondi architecture through the use of curvilinear elements and roof lines found in the 1930’s architecture. At the heart of the building is a landscaped atrium, which provides an open-air public accessible courtyard significantly improving public amenity.

Pascal liked the Art Deco references that have been employed throughout the building: “The architectural interventions to the existing hotel are modern and sympathetic to the Art Deco character, but more importantly the inclusion the public access route through the site ensures the success of the combined mix of uses.”

Mike also enjoyed the focus on period details but had concerns over the lower levels of the structure: “A project which adapts the previous building beyond all recognition with some very nice architectural touches such as the curved glass corners. The overall effect is to make a building which sits very well in its stunning setting. Some of the architectural treatment of the lower levels however is a bit ordinary and is at odds with the whitewashed Art Deco styling of the upper levels.”

Cristina concluded by saying: “Difficult to judge the building within context and as a whole. Clear style, a lot of façade types!”

Tysons Corner Center in McLean, Virginia, United States by CallisonRTKL

In 2005, Macerich partnered with CallisonRTKL on a once-in-a-generation opportunity to amplify the success of Tysons Corner Center by master planning one of the nation’s signature mixed-use communities. Phase 1 incorporates an office tower, residential high-rise and hotel—all linked by an outdoor plaza. The project’s art-filled and lushly landscaped 1.5-acre elevated plaza, built over the mall ring road, is an ideal place for concerts, movies, festivals and other social and cultural activities.

Cristina began by saying: “It’s difficult to appreciate the logistics of access to the development with the info provided, but looking at the photos, the project seems to be a greatly successful "place making" intervention. Smart use of the bridge on an "island" block, surrounded by unfriendly infrastructure. Some interesting facades, and well-proportioned buildings.”

David added: “A great example of taking an existing shopping mall into a multi-use development embracing culture, living and working.”

1 New Burlington Place in London, UK by Allford Hall Monaghan Morris

1 New Burlington Place is the reflection of a previous project with the Crown Estate, 10 New Burlington Street. The scheme involves the regeneration of two listed buildings on New Burlington Street and provides a rich mix of uses.

Mike was impressed with the triple glazed unitised facade system: “A very convincing coming together of historic fabric and distinctively bold new construction, commercial uses, residential and retail. This scheme demonstrated a clever resolution of the tight geometry resulting from the existing buildings and public spaces. Also technically inventive with the triple glazed unitised facade system.”

Cristina shared her views: “A typical high quality central London development with beautiful interiors.”

David concluded by saying: “A beautiful example of restoring heritage buildings with all the complexities amounting to a state of the art office accommodation with residential.”

Clichy-Batignolles eco-neighbourhood, Clichy-Batignolles ecodistrict, Paris, 17th arrondissement, France by Atelier du Pont and Jean Bocabeille Architects

Formerly a railway enclave, the Clichy-Batignolles eco-neighbourhood is reconquering this forgotten piece of Parisian ground. This major municipal project was envisioned as a response to the elevated need for housing while paving the way for a durable, mixed-use 21st century city. The buildings must therefore observe a rigorous set of environmental specifications to develop responsible energy processes and unique projects.

Pascal felt that the development had adapted well to the requirements of an aging population: “Although the mixture of uses is predominantly residentially focused the inclusion of a nursing home and a religious centre demonstrates an understanding and response to the changing needs of an ageing urban population. The multiple over layering successfully integrates the mix uses into a new urban block.”

David went on to say: “Great example of urban regeneration in a difficult setting.”

WAN AWARDS would like to thank the jury and congratulate all six finalists in the WAN Mixed Use Award 2016. The final winner of this award will be announced on 10 January 2017.

Nick Myall

News Editor

Key Facts:

Architecture

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team