Reaching for the sky

Nick Myall
Wednesday 21 Sep 2016

A new community of Sky Villages in Singapore sets out a new way to live in vertically stacked communities

SkyVille@Dawson is a ground-breaking new public housing project commissioned by the Housing & Development Board of Singapore. The three main themes of the project are - community, variety and sustainability and they form the basis of WOHA’s design.

Each home is designed to be part of a Sky Village comprising 80 homes that share a naturally ventilated community terrace and garden. Every tower is composed of four vertically stacked Sky Villages across three interconnected blocks (total 12 villages, 960 homes). Other communal areas include an Urban Plaza located along a public linear park offering a supermarket, coffee shop and retail spaces. There are also Community Living Rooms at ground level that provide seating areas overlooking a Landscaped Park where enormous rain trees are retained and community pavilions are situated for weddings and funerals. In addition, play and fitness areas, courts and lawns are designed around a 150m long bioswale. The Rooftop Park incorporates a 400m jogging track and pavilions that support a PV array that powers the common lighting.

The design of the site gives variety to buyers by offering three options per unit type. Flexible Layouts were developed based on column-free, beam-free apartment spaces, thereby eliminating waste and making allowance for diverse family sizes, various lifestyles (e.g. home office/loft-living) and future flexibility.

Awarded Platinum, Singapore’s highest sustainable rating, the project adopts passive design strategies and maximises construction technologies for precast components. All walls have vertical and horizontal sunbreakers, while all the windows are designed with overhangs and custom mid-height top-hung panels that direct breezes to seating level, enabling them to remain open during the monsoon period. 

Designed for tropical living, the units are orientated north-south and have openings on all sides, bringing in light and air without the need for air-conditioning. All common areas are naturally ventilated and day lit as well. In total, the project features over 1.5Ha of public gardens and achieves a 100% green plot ratio.

Nick Myall

News editor

Key Facts:

Residential
Architecture
Singapore

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team