of

A house of two halves

Nick Myall
Tuesday 19 Jul 2016

The existing frontal half of this Canadian house was kept intact while the rear was built anew

Coupée Croisée is the extension of a Ville Mont-Royal cottage in Montreal, Canada.

In order to build upon the natural qualities of the location while respecting the rigorous municipal regulatory constraints, the architects adopted a concept that gave its name to the project. The building was cut (coupé) in two, maintaining the street-side half, and completing it with a new half focused towards the yard. The residence is organized by a cross (croisé) pattern.

The existing frontal half was kept intact maintaining its materiality and tectonic qualities, while the rear half was completely built anew. The imposing arrangement of windows opens the living spaces to the garden and the south to the light.

A communal vision shared by the architects and the landscape architect enabled a unified development of this garden-house. The residence is no more enclosed by its built facades but rather by the dark wood perimeter established by the fence.

Even the exterior swimming pool, becomes part of the whole and reinforces the link between interior and exterior. The house is articulated by the over dimensioned wooden cross that links the pre-existing and new construction as well as the entrance hall to the swimming pool at the end of the garden.

At the crossing point, where lies the real heart of the residence, a vertical shaft spatially unites the living spaces of the ground floor with more intimate ones located on the upper floor.

It is the cross outline that ties materials and colour, that defines each room in relation to the other and that structures the visual organization into a strong and dynamic space for living.

Nick Myall

News Editor

Key Facts:

Residential
Architecture
Canada

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team