of

Buro Ole Scheeren uses the power of pixels

Nick Myall
Wednesday 25 May 2016

This unique pixelated high rise has been officially confirmed as Thailand’s tallest tower

MahaNakhon, designed by Buro Ole Scheeren Group, has completed following the handover of residential units. At 314m, the building is higher than the Baiyoke Tower II and has become Thailand’s tallest building. 

MahaNakhon is a 77-storey high-rise complex located in Bangkok’s Central Business District, with a direct link to the Chongnonsi BTS Skytrain station. The development of more than 150,000 sq m is comprised of a landscaped public plaza; a multi-level retail centre with restaurants, cafes, and 24-hour marketplace; 200 serviced apartments operated by the Ritz-Carlton; the Bangkok Edition, a 150 room boutique hotel in collaboration with Marriot International and Ian Schrager; and a rooftop Sky Bar and restaurant. 

The design of MahaNakhon dismantles the typical tower and podium typology, creating a skyscraper that melds with the city by gradually ‘dissolving’ as it flows downward to meet the ground. A series of cascading indoor/outdoor terraces at the base of the tower accommodates retail and entertainment facilities, evoking the shifting protrusions of a mountain landscape. An adjacent freestanding seven-storey building – the “Cube” with corresponding terraces creates an expansive outdoor atrium – forming a valley and network of social, dining, and leisure spaces that serve the residences and the public. MahaNakhon Square, at the front of the tower, is designed as a dynamic public plaza, a spot for planned and spontaneous cultural events, a landscaped retreat for the city’s inhabitants, and a rare venue for cultural and social interaction.

Mahanakhon Tower has been carefully carved to introduce a three-dimensional ribbon of architectural pixels that coil up the tower’s full height to reveal the inner life of the building. This generates a set of specific features – projecting glass skyboxes with sweeping views and generous indoor/outdoor spaces – uncommon to high-rise living, but well-suited to the tropical climate of Bangkok. The pixels have been designed to maximize unobstructed panoramas and offers rare birds-eye views of the city and Chaophraya River. Residences located in the non-pixelated area of the tower enjoy a parallel innovation: double-height living spaces equipped with multiple bays of full-height bi-fold balcony windows – sections of facade that fold inwards and upwards – transforming living areas into indoor/outdoor environments. The top of the tower houses a three-floor Sky Bar and restaurant with double-height spaces and an outdoor rooftop bar with 360° views, floating 310m above the city.

Nick Myall

News Editor

Key Facts:

Architecture
Thailand
Commercial Offices Residential

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team