Fitting into the neighbourhood

Nick Myall
Monday 23 May 2016

This futuristic triangular building that houses a new swimming pool in Hong Kong is derived from the shape of the site that it occupies

Farrells were commissioned to build a new home for the Kennedy Town Swimming Pool in Hong Kong, after its former facility was demolished to make way for a new MTR train station.

The site chosen for the pool was a derelict car park on a patch of reclaimed land, with an uninterrupted sea view. Farrells were commissioned to create a memorable landmark surrounded by landscaping, trees and green walls to revive the neighbourhood and attract local residents to keep fit and healthy by using the facility.

To achieve this, they designed a futuristic triangular form derived from the shape of the site and framed by the city’s historic tram line, residential towers and Victoria Harbour.

The first phase of the complex – a 50m (164ft) outdoor pool and a smaller leisure pool – opened to the public in 2011. During construction of the new West Island Line, the site adjacent to the first phase of the swimming pool was home to a shaft for the removal of underground soil. Now that the railway line has opened, construction of the pool’s second phase featuring two indoor pools, a jacuzzi, and an outdoor garden, is well underway and due to be finished in October this year.

The project has cost an estimated HK$671m (US$86.5m, €76m, £60m), funded by the MTR Corporation.

 

Nick Myall

News Editor

Key Facts:

China
Architecture

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team