Aedas moves up to the waterfront

Nick Myall
Thursday 28 Apr 2016

Aedas designs luxury residences with exclusive private-island retreat in Johor Bahru, Malaysia

The Aedas-designed Tebrau Waterfront Residences is located within Iskandar, a part of the rapidly growing city of Johor Bahru in Malaysia. As a major new integrated community, Tebrau Waterfront Residences will incorporate waterfront villas and high-rise residential apartments complemented by commercial and hotel uses as well as a new village retail concept, setting a benchmark in the region.

The masterplan extends the waterfront into the site, effectively doubling the site’s water frontage and creating an exclusive private-island retreat. Development density is graded to optimise the view of the prime panoramic waterfront. Flexibility within the masterplan is maximised in order to adapt and respond to future market change. A village retail hub is designed to reveal the concept of floating boxes which is inspired by the unique old Tebrau history of ‘kelongs’, the offshore wood platforms often found in coastal waters, creating the unique contextual architecture to the old Tebrau village.

A series of interconnected public spaces and key destinations including a village retail hub, activity plaza and marina theatre are connected by pedestrian underpasses, elevated links and waterfront promenades, creating a comprehensive open space network. Sunken courtyards sit above car parks to facilitate natural ventilation and allow sunlight in while boulevards induce air flow and heat dissipation.

Nick Myall
News Editor

The WAN Waterfront Award 2016 award is now open for entries. For further information please contact:christina.ingram@builtenvironmentmedia.com
+44 (0) 1273 201 123

 

Key Facts:

Residential Commercial Retail
Architecture
Malaysia

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team