of

A circular solution

Nick Myall
Thursday 03 Mar 2016

Razvan Barsan + Partners from Romania have designed a circular home where all the rooms benefit from natural lighting

The shape of this building, by Razvan Barsan + Partners, is inspired by the exoskeleton of a marine creature called a nautilus. Its coiled shell gave the architects the idea of arranging the inner areas along a spiralled path, thus achieving a fluid and dynamic space. This method of organising the interior generated skins of variable heights and materials (concrete, glass, metal and plaster), thus modelling a curved, organic form.

On the ground floor the living room is located as the central point, while the following curve is occupied by the kitchen, the swimming pool and the outdoor terrace. The subsequent and final curve hosts a bedroom and the greenhouse shaded by metal horizontal louvers. On the first level the bedrooms, dressing rooms and bathrooms are distributed radially from the core, where a two-storey library is positioned. The pattern is repeated in the underground level, where the nucleus surrounded by technical rooms hosts the cellar and the entertainment room.

This unconventional layout reinterprets the usual relationship between rooms. In a coiled arranging all the rooms benefit from natural lighting and shorter, more efficient paths and connections between the various spaces can be realised. Moreover, it is easier to establish a hierarchy of the rooms importance and to create smooth transitions from the exterior to the interior, from public to private, from the main spaces to the secondary ones and from extroverted to introverted areas.

Nick Myall

News Editor

Key Facts:

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team